Da li smo svedoci početka Zvezdine dugogodišnje dominacije u Srbiji? Partizanovih šest u nizu su i dalje veliki izazov za crveno-bele (FOTO) (VIDEO)

Trenutna previranja i rezultatski kolaps crno-belih ne moraju nužno da znače i početak velike krize u klubu, optimisti iz Humske aktuelno stanje tumačiće kao otrežnjenje i start nove pobedničke ere. Za to vreme - "večiti rival" galopira

Na terenu, prsa u prsa, Zvezda i Partizan su u dve utakmice sezone bili kvalitativno uravnoteženi, oba "večita derbija" završila su egalom 1:1, pa se na osnovu onoga što se videlo u igri nije moglo zaključiti da na dve strane topčiderskog brda vlada dijametralno suprotan organizaciono finansijski momenat. Na jednoj strani progres, na drugoj stagnacija i urušavanje. 

Obećavajuća je bila Partizanova ideja sa Mirkovićem onomad u rokadi sa Đukićem, za navijački mir i temelj za budućnost, ali je stigla u skroz pogrešnom trenutku - po trenera: Batin dolazak je, ispostaviće se, samo odložio neminovno, ono što je i ranije moralo da se desi - najavu totalne rekonstrukcije kluba po vertikali, koja je krenula odlaskom Ilieva.

Šteta je samo što je Mirković potrošen sada i na ovaj način. Da je stigao u neko srećnije vreme u kom bi na raspolaganju imao bolju selekciju igrača, uigraniji, kvalitetniji tim, stabilnu upravu sa pravim idejama, navijačima Partizana danas ne bi pripala muka pri pogledu na tabelu Superlige. U zdravom Partizanu Mirković bi bio šlag na torti, ovako je njegov učinak ostao praktično nevidljiv.

Što se tiče Partizana, protraćena je još jedna sezona, ekipa je u "debelom" zaostatku za Zvezdom, pa čak i za drugoplasiranim Radničkim, što se ne pamti u Humskoj, tako da je Kup trofej, kao i prethodne sezone, jedino što ostaje kao ostvariv cilj.

Fudbaleri Partizana posle utakmice sa voždovcem pred navijačima Foto: MN Press

Ne provejava optimizam kod crno-belh ni kada se povede priča o narednoj sezoni, jer aktuelni trenutak ne obećava ni sjajnu perspektivu. Sivi su oblaci iznad Humske ovih dana. Trenera nema "na vidiku", vanredna situacija vlada u rukovodstvu upravo na temu novog šefa stručnog štaba, jer nije lako pronaći, pa onda i ubediti nekog od kandidata da u najdelikatnijem trenutku po klub sedne na "usijanu stolicu", a opet zahtevati od njega najviše ciljeve.

A i kada se to desi, sledi mukotrpan i neizvestan rad na selekciji igrača koja će, opet, biti prilično zahtevan izazov uz ispražnjenu kasu.

Partizan, kao i Zvezda, ne trpe prosečnost, ne trpe ni navijači ništa manje od titule bez obzira na to u kakvom se stanju nalazi klub. To je tek pritisak svoje vrste koji iziskuje od svih aktera u klubu najveći mogući angažman u svakom trenutku. Trofej je nešto što se podrazumeva sa obe strane Brda i tako će biti dok postoje i jedni i drugi.

U trenutku kada je klub pred novim "restartom" navijači Partizana sa setom se osvrću na 2008. godinu kada je krenula do sada nezabeležena dominacija i niz koji je crno-bele ustoličio kao najtrofejniji fudbalski kolektiv od raspada stare države, šest titula u nizu - 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013!

Sada se ta serija čini tako daleko i neponovljivo, ne samo gledano sa vremenske distance, već i kroz prizmu aktuelnog trenutka.

A U LJUTICE BOGDANA TEKU "MED I MLEKO"

Vreme crveno-belog slavlja: Igrači Zvezde "u buketu" posel postignutog gola Foto: MN Press

Sa sloganom "bez jake Zvezde nema ni jakog Partizana i obrnuto" dugo su i jedni i drugi "tešili" onu stranu čija kola krenu nizbrdo. Ova, tako često preuzimana misao, nikako ne opisuje trenutak koji se sada dešava na relaciji Humska - Ljutice Bogdana. Nova parola bi se mogla preformulisati u "bez jakog Partizana, ima jake Zvezde".

Zvezda jača iz dana u dan, čini se da je taj proces nezaustavljiv. Zdrav temelj je postavljen sa Milojevićem i njegovom modernom vizijom, kostur tima se čuva i nadograđuje (produžuju se ugovori sa glavnim igračima), a rezultatski uspon prati i finansijska stabilizacija koja omogućava upravi kluba sa "Marakane" šire vidike i planiranje na duže staze.

Još jedna sezona u Ligi Evrope ili Ligi šampiona definitivno bi Zvezdu uzdigla na još viši nivo organizacije, daleko iznad domaće konkurencije uključujući i Partizan pred kojim su meseci rekonstrukcije na svim nivoima, pa tek onda postavljanje realnih takmičarskih ciljeva. Zvezda je i sada, u tom pogledu, prilično ispred najvećeg rivala.

Kada se uzmu u obzir svi navedeni minusi i plusevi jednih i drugih, nameće se logično pitanje: "Da li smo svedoci početka dugogodišnje dominacije Zvezde u Srbiji?".

Partizanovih šest u nizu su prećutno najveći motiv za crveno-bele u godinama koje dolaze, i jedno je sigurno - aktuelni šampion planira da još dugo vlada domačim fudbalom.

Zvezdaši slave pred Delijama: Slika na koju smo navikli u psolednje vreme Foto: Marko Jovanović

VIDEO: Trener Zvezde Vladan Milojević na rukama igrača posle obaranja klupskog rekorda po broju utakmica bez poraza u prvenstvu

(Telegraf.rs)