Čelsi pokvario Partizanovu evropsku kalkulaciju: Plavci sa 4:1 uzeli Ligu Evrope, Žiru razmontirao bivši klub! (VIDEO)

Plavci rasturili gradske rivale u Bakuu!

Efikasan je bio londonski derbi finala Lige Evrope između Čelsija i Arsenala - naročito ako pitate Plavce, osvojili su pehar sa 4:1 u Bakuu!

Čelsi nije imao lepu uvertiru, trener Mauricio Sari je besno napustio poslednji trening, a bilo je koškanja između Luiza i Iguaina, koji je ostao van startne postave. Sve to zaboravljeno je na utakmici, u drugom poluvremenu se Olivije Žiru razgoropadio i presudio nekadašnjem klubu.

Dao je gol, iznudio penal, asistirao Azaru, što je bilo dovoljno da trofej kao od šale ode u vitrine Plavaca.

Žiru trese mrežu Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, Arsenal je došao bez Jermena Mhitarijana, ali to ne može biti izgovor za ovako bledu partiju. U prvom poluvremenu su Tobdžije imale inicijativu, ali jalovu, nedovoljno konkretnu i krunisanu šansama.

Inače, zanimljivo je i da je meč bio u posebnom fokusu navijača Partizana - pobeda Arsenala godila bi crno-belima zbog obračuna koeficijenta i pozicioniranja u kvalifikacijama za Ligu Evrope u narednoj sezoni, što je Čelsi pokvario.

Čelsi je 2013. uzeo prvi pehar Lige Evrope, a drugi sada grabi potpuno dominantno! Podsećanja radi, pre šest godina je Branislav Ivanović bio važan akter pobede nad Benfikom, kao strelac pobedničkog gola za 2:1.

TOK MEČA, ČELSI - ARSENAL 4:1

90. minut - Lagano su iz igre izlazili Kovačić i Azar za ovacije plavog dela stadiona, Zapakosta i Barkli su dobili priliku bar da upišu nastup. Praktično se 20 minuta igre pretvorilo u čekanje kraja, Arsenal je samo u dve prilike pripretio bar za blaži poraz. Ipak, zgusnuta je bila odbrana.

77.  minut - Deluje da gube nadu Arsenalovi igrači, više nema ni trunke elana, samo praznih pogleda i grickanja noktiju na klupi. Iz igre je izašao i Ozil.

Foto: Tanjug/AP

72. minut - Kako je Azar dotukao rivala, taman kada se ponadao! Uspavali su se igrači Arsenala na drugoj stativi, Belgijancu ništa nije preostalo osim da plasira u mrežu. Asistirao je Žiru, kog će tek mrzeti navijači koje je radovao golovima...

69. minut - Niotkuda golčina Ivobija sa 20 metara, uhvatio je volej i poslao loptu uz stativu! Samo tri minuta ranije, Ivobi je ušao u igru sa Genduzijem, umesto Monreala i Toreire.

65. minut - Penal za Plavce, sada je sve gotovo! Azar to ne propušta, 3:0!

60. minut - Azar za Pedra, pa 2:0! Španac je stavio jednu ruku na pehar, Arsenal je pred nokautom!

57. minut - Ne ide ništa od ruke, zatvorio je sve prilaze Sarijev tim! Defanzivno Čelsi stoji vrhunski, a Žiru je inače sa 11. evropskim golom u sezoni postao rekorder Francuske, prevazišao je Fontena. Ujedno, prvi je igrač sa 11 golova iz engleskog kluba u Evropi još od Širera, strelca 11 golova za Njukasl u ciklusu 2004-5.

49. minut - GOOOOL! Žiru! Prekinuo je uspavanku panterskim skokom u 16 metara, lopta mu je išla čak prenisko, ali je majstorski zahvatio! Nije hteo ni gol da slavi, ipak ga je dao bivšem klubu.

45. minut - Kraj! Razočaravajuće poluvreme, a ne oduševljavaju ni tribine, čini se da imamo fijasko sa odabirom domaćinstva!

39. minut - Kakva akcija Čelsija! Žiru je dobio odličnu loptu na 20-ak metara, šutirao je nisko u ugao, Čeh je pokazao moćne reflekse. Zanimljiv duel bivšeg golmana Čelsija i napadača Arsenala, koji su promenili klubove.

36. minut - Konačno akcije vredne finala! Prvo je Čeh boksovao, a zatim je na centaršut Kolašinca odlično reagovao Arizabalaga.

32. minut - Arsenal je daleko ozbiljniji i opasniji takmac, ali i njemu nedostaje konkretnija šansa. Osim jednog centaršuta i pokušaja Lakazeta da iznudi penal, nije viđeno ništa što bi zaista podiglo publiku.

Tribine baš i nisu pune... Foto: Tanjug AP

30. minut - Prvi put je Čelsi pokazao zube posle mnogo vremena, Kante je pokrenuo akciju i odigrao za Žirua, ali se njegov saigrač iz reprezentacije Francuske nije baš snašao.

20. minut - Lakazet se "prosuo" u 16-ercu, ali je kontakt bio minimalan, nedovoljan da bi Roki pokazao na belu tačku. Deluje kao da se Roki prilagodio engleskom stilu u ovom slučaju, pa je i odluka bila u tom maniru!

8. minut - Arsenal je prvi došao do šanse, preko desnog krila! Arizabalaga je boksovao loptu, Obnamejang je traljavo uhvatio potom odbitak.

2. minut - Dosta je praznih mesta, pa se čini da popularizacija fudbala baš i nije uspela u Azerbejdžanu...

Čelsi - Arsenal 4:1

(Žiru 49, Pedro 60, Azar 65p, 70 - Ivobi 68)

Sudija: Đanluka Roki (Italija) Stadion: Olimpijski u Bakuu

Čelsi: Arizabalaga, Aspilikueta, Kristensen, Luiz, Emerson, Žoržinjo, Kante, Kovačić (Barkli 76), Pedro (od 71. Vilijan), Žiru, Azar

Arsenal: Čeh, Monreal (od 66. Genduzi), Koščelni, vSokratis, Kolašinac, Džaka, Toreira (od 66. Ivobi), Mejtland Najls, Ozil (od 77. Vilok), Lakazet, Obamejang

VIDEO - Pare na sve strane: Pogledajte hapšenje bivšeg fudbalera Reala i članova bande koji su nameštali mečeve

(Telegraf.rs)