Sprema se privatizacija u srpskom fudbalu: Doneta je odluka za pokretanje procesa!

Ko ne želi, neće biti u obavezi da se privatizuje

Utakmicom između Voždovca i TSC-a (20.00 časova) zvanično kreće Super liga Srbije, ali istovremeno i novo otvaranje priče o privatizaciji u srpskom fudbalu!

Ovoga puta priča je mnogo ozbiljnija nego inače, a o tome svedoče i reči generalnog sekretara Zajednice Super lige Darka Ramovša.

- Doneta je odluka da se inicira pokretanje procesa privatizacije klubova. Želja je da se zakon o sportu prilagodi na način da privatizacija ne bude obavezna, već da to učine oni koji to žele, a oni koji neće ne moraju - rekao je Ramovš za Večernje novosti i napomenuo da svi svi klubovi SL i PL rekli da nemaju ništa protiv.

Takođe, napomenuo je da je Savez već obavešten.

- U ime klubova podnećemo inicijativu, a FSS kao krovna organizacija, proslediće materijal Ministarstvu. Privatizacijom bismo se za još jedan korak približi potpuno profesionalnoj ligi. Stvorio bi se prostor za ulaganje privatnog kapitala, a on bi doneo korist u skorijoj budućnosti. Vremena se menjaju, koncept finansiranja samo od prodaje igrača odumire, klubovi bi morali da žive od rezultata, a da zarada iz prelaznog roka bude samo bonus. Zato je potrebna privatizacija - rekao je Ramovš i dodao:

Darko Ramovš, gensek Zajednice Foto: Tanjug/ Rade Prelić

- Svi klubovi elite imaće ove sezone profesionalne igrače, a značajni pomaci napravljeni su u Prvoj ligi Srbije, koja je bila bukvalno amaterska. U ovoj sezoni moraju da imaju 50 odsto profesionalaca u kadru, a sledeće 100 odsto. Posle dugo vremena, PL ima korist i od TV prava. U saradnji sa Arenom i "Telekomom Srbije" pokušaćemo na svim stadionima da iniciramo uvođenje optičkog interneta kako bismo stvorili prostor za produkciju svih utakmica obe profi lige, kako u direktnim prenosima, tako i putem striminga. To je značajno zbog marketinške vrednosti liga, regularnosti i potencijalnog uvođenja VAR sistema.

Podsetimo, ukoliko niste pročitali, Telegraf vam donosi kratak vodič za novu sezonu u Super ligi.

(Telegraf.rs)