≫ 

Vodič kroz Super ligu: Promena sistema i sudijske organizacije, iz elite mogu da ispadnu 4 kluba...

Utakmicom između Voždovca i TSC-a na ''krovu'' zvanično počinje nova fudbalska sezona u Srbiji

  • 14
FK Crvena zvezda - FK Partizan, Večiti derbi finale Kupa Srbije Foto: Marko Jovanović

Pauza je gotova! Vreme je da se lopta zvanično zakotrlja na fudbalskim terenima u Srbiji, odnosno vreme je početak najelitnijeg fudbalskog takmičenja u našoj zemlji - Super lige!

Titulu brani Crvena zvezda, Partizan je osvojio Kup, a ove sezone moći ćemo da gledamo 296 utakmica (plus četiri baraža). Zvanično počinje 19. jula (petak), a završava se krajem maja.

Ovogodišnje izdanje donosi određeni broj novina, a Telegraf vam predstavlja kratak vodič za sve ono što vas očekuje u narednih 10 meseci.

NOVO IME

auto zimeske gume Linglong Foto: Pixabay, Promo

Super liga će se od ove sezone zvanično zvati Linglong Tire Super liga, pošto je potpisan ugovor sa ovom kineksom kompanijom na tri godine.

Linglong je već ulagao u fudbal kroz partnerstvo sa Juventusom i Volfsburgom, a ove godine kompanija počinje izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu.

Liga će od KIneza inkasirati 420.000 godišnje, što i nije neka preterana suma  - samo 1.260.000 evra za tri godine. Mada, bolje je ''išta nego ništa.''

FANTAZI SUPERLIGA

Fantazi Superliga Printskrin: Superliga.rs

Novina je i to što će ljubitelji ''fantazija'' moći da igraju Super ligu.

Nakon pilot verzije koja je puštena u rad pred plej-of i plej-aut fazu prethodne sezone Super lige Srbije, koja je naišla na sjajan odziv, odnedavno je dostupna nova verzija web sajta i aplikacije zvanične fantazi igre našeg elitnog ranga takmičenja.

Real Manager fantazi liga je srpska verzija globalno popularne igre, a razvijena je u saradnji sa izraelskom kompanijom Funatix koja je zvanični partner još nekoliko svetskih liga.

Borbe će se voditi i među navijačima superligaških klubova, jer će se rangirati i njihova uspešnost u ovoj igri, kao i njihova brojnost. Najbolje takmičare tokom predstojeće sezone čekaju i mnoga iznenađenja, a najbolje među najboljima i vredne nagrade.

Igru možete započeti na web sajtu kome pristupate OVDE, a na naslovnoj stranici sajta možete pronaći i link za skidanje aplikacije.

PROMENA SISTEMA - NEMA VIŠE PODELE PODOVA, STIŽE NOVI OBLIK BARAŽA

FK Dinamo Vranje Dinamo je prethodne sezone igrao baraž sa Inđijom i - izgubio Foto: Mario Marić

Za razliku od poslednjih nekoliko godina. ove sezone više nećemo gledati podelu bodova posle 30. kola.

- Odlukom Odbora za hitna pitanja u narednoj takmičarskoj sezoni Linglong Superlige neće biti podele bodova, a igraće se i dalje plej-of i plej-aut - stoji u saopštenju FSS.

Poslednji put dvokružni sistem smo gledali u sezoni 2014/15 kada je Partizan uzeo titulu sa sedam bodova viška u odnosu na Zvezdu.

Promene je pretrpeo i baraž! I dalje dva poslednja dva kluba ispadaju iz Super lige, s tim da će 13. i 14. igrati baraž sa 3. i 4. iz Prve lige Srbije.

Prve utakmice će se igrati na stadionu prvoligaša (4. iz PL protiv 13. iz SL, 3. iz PL protiv 14. iz SL), a pobednici dvomeča će igrati Super ligu. To praktično znači da iz elitnog takmičenja mogu da ispadnu čak četiri kluba.

NEOGRANIČENO POZAJMLJIVANJE

Erik Jirka Zvezda je Jirku poslala u Radnički iz Niša Foto: Marko Jovanović

FSS je pred početak SL promenio pravilo o pozajmljivanju i umesto dvojice igrača, sada će jedan klub u drugi moći da pozajmi neograničen broj fudbalera.

S druge strane, pravilo oko broja stranaca se nije menjalo - ostaje da samo četvorica mogu da budu u protokolu.

Podsetimo, Zvezda se svojevremeno žalila na ovu odluku koja je uvedena 2017. godine.

- Bilo je i ranije – četiri stranca, plus dva sa prostora bivše Jugoslavije. Možemo da želimo u Evropu i pratimo standarde, a u fudbalu idemo sve kontra. Globalizacija je donela slobodan protok robe, usluga i radne snage - rekao je Terzić 2017. godine.

Pomenućemo i to da je FSS najavio da će od sezone 2020/21 klubovi u startnoj postavi morati da imaju dvojicu igrača do 21. godine.

PROMENE U SUDIJSKOJ ORGANIZACIJI

Milan Karadžić je sada na čelu Sudijske komisije Foto: MN Press

Umesto Zorana Petrovića, prvi čovek Sudijske organizacije FSS biće Milan Karadžić.

Trojica najbližih saradnika će mu biti Majo Vujović, Boško Jovanetić i Igor Radojičić, a prva dvojica su i prethodne sezone bili u sastavu Komisije.

Karadžićev izbor je donekle iznenađujuć, jer je bio upleten u skandal sa Srđanom Obradovićem.

- Argumentovano bih pitao Karadžića, zašto je gurao preko sudija Radnički iz Niša i Dinamo iz Vranja? Zašto je slao grupu arbitara u kojoj su Srđan Obradović, Bojan Nikolić, Dragan Čolović, Zoran Široki i Novica Anđelovski da vode mečeve ovih ekipa, iako su kontinuirano dobijali slabe ocene od posmatrača i to na način da sve bude jasno i široj javnosti? Onog momenta kad je počeo da radi sam, bez konsultacija, sam je sebi stavio ovo breme koje nosi zbog haosa koji je nastao sa suđenjem - rekao je svojevremeno Raka Đurović, Karadžićev tadašnji saradnik, nedugo pošto je predsednik FSS Slaviša Kokeza raspustio Sudijsku komisiju.

Takođe, nekoliko dana uoči starta SL, dvojica glavnih i četvorica pomoćnih arbitara nisu želela da nastupe na obaveznom testu fizičke spreme. Testove na redovnom seminaru sudija nisu istrčali Danilo Grujić i Novica Ađelovski, kao i mahači - Svetlana Bilić, Darko Savović, Milan Minić i Miroljub Petković.

KALENDAR I VAŽNI DATUMI U NOVOJ SEZONI

FK Crvena zvezda - FK Partizan, Večiti derbi finale Kupa Srbije Prvi večiti derbi se igra 21. septembra Foto: Marko Jovanović

Novu sezonu otvaraju Voždovac i TSC u petak od 20.00 časova, dok su ostali mečevi na programu u subotu i nedelju:

>>> Večeras počinje nova sezona u Linglong Superligi Srbije, i to na stadionu na krovu tržnog centra, gde Voždovac od 20.00 dočekuje novajliju TSC iz Bačke Topole. Kvota na keca je 1,55, a na goste je čak 6,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Voždovac - TSC.

Parovi 1. kola:

Petak:

Voždovac - TSC Bačka Topola (20.00)

Subota:

Spartak - Rad (18.00)

Mladost - Radnik (20.00)

Čukarički - Napredak (20.00)

Vojvodina - Mačva (20.00)

Crvena zvezda - Javor (20.00, Arenasport 1)

Nedelja:

Inđija - Partizan (18.00, Arenasport 3)

Radnički - Proleter (20.00)

Zvezdu već u 2. kolu dočekuje derbi protiv Radničkog na Marakani (27. jul), dok će Partiza prvi ozbiljniji test imati u 4. kolu protiv Napretka (10. avgust).

Večiti derbi je na programu u 9. kolu, dakle 21. septembra, na stadionu Partizana. Već u 10. kolu crno-beli putuju u Niš, dok će sa Vojvodinom igrati početkom novembra, a sa Čukom u 14. kolu 30. oktobra.

Zvezda u 6. kolu dočekuje Čukarički (24. avgust), a sedam dana kasnije gostuje Vojvodini.

Kompletan raspored možete pogledati OVDE.

VIDEO: Ovo su bili najbolji fudbaleri Super lige 2018.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    19. jul 2019 | 07:17

    Iz ELITE !!! Tu elitu pobede kadeti bilo kog španskog i engleskog kluba a neke bi i petlići.

  • ⭐️Iggy⭐️

    19. jul 2019 | 08:19

    Hvala bogu da nema vise podele bodova...jedina pametna promena u poslednje vreme!

  • Bonvivan

    19. jul 2019 | 07:51

    Državnom klubu odmah titula a posle ostali da igraju fudbal bez tenzija!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA