Srbija na korak od 2 mesta u LŠ: Zvezda poboljšala koeficijent, ali to mora da isprati i Partizan

Srbija je i dalje na 12. mestu na tabeli nacionalnog koeficijenta

Foto: Nikola Tomić, Printskrin: Kassiesa.net

Crvena zvezda je pobedom nad Klužom zaradila bod za UEFA koeficijent, ali i 250 bodova za nacionalni koeficijent, koji je bitan za srpski fudbal i eventualnu šansu da Srbija ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zvezda je sa dodatnih 250 bodova učvrstila Srbiju na 12. mestu, pa sada naša zemlja ima 26.375 bodova i beži Belgiji 675 bodova.

Ono što je najvažnije, naša zemlja sada beži Kipru, koji je na 16. mestu, 2.850 bodova, a Turskoj koja je na 17. mestu 3.950 bodova.

Da bi se očuvao ovaj koeficijent, Srbiji je neophodno da bar dva predstavnika igraju grupnu fazu i skupljaju bodove, pošto nekoliko zemalja koje nas ugrožavaju i dalje imaju veliki broj ekipa u konkurenciji (Turska pet, a Češka četiri).

Printskrin: Kassiesa.net

Zvezda je faktički jednom nogom već u grupnoj fazi Lige Evrope, a Partizanu je poslednja prepreka do Lige konferencija portugalska Santa Klara.

Crno-beli su već otputovali za Portugaliju, a na put nije krenulo nekoliko važnih igrača zbog povrede. Ipak, i Santa Klara je u velikim problemima jer ima čak 14 zaraženih od korona virusa, a takođe je povređen i jedan od bitnijih igrača - Koštinja, koji je operisao ahilovu tetivu.

Partizan bi eventualnom pobedom na gostovanju doneo dodatnih 250 bodova.

U slučaju pobeda večitih u revanšima, to bi donelo dodatnih 500 bodova, čime nacionalni koeficijent premašio 27.000, što je u prošlosti gotovo izvesno značilo i obezbeđivanje dva mesta u kvalifikacijama za LŠ i najmanje 15. mesto. 

A na to bi se tek dodali bodovi prikupljeni u grupnoj fazi, a onda, u slučaju nekih fenomenalnih rezultata gde bi i Zvezda i Partizan obezbedili evropsko proleće, može da se mašta i o 11. mestu, koje donosi i direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, mada je ono trenutno miljama daleko.

Video: Ćute, rade, trpe, ginu jedan za drugog: Deki Stanković ponosan na igrače posle pobede nad Klužom

(Telegraf.rs)