Stolica otvoreno o prvim danima u Partizanu, teškim odlukama: "Navijači, podržite i kad je teško"

"Znam mnogo ljudi koji vole Partizan i poruka je da trenutno zanemare stvari koje nisu dobre, pošto se nećemo izboriti za klub lošom energijom, već podrškom i ljubavlju, da budemo uz njega i kada je dobro i kada je loše", poručuje novi strateg crno-belih

Sizofov posao čeka Iliju Stolicu u narednih mesec dana na klupi Partizana, jer praktično je kompletan proces rekonstrukcije tima morao da krene ispočetka. Ekipu su napustili neki od starosedelaca, nosilaca igre u mandatima Sava Miloševića i Aleksandra Stanojevića, neki od njih su još tu, ali sa teškim bremenom izgubljenih trofeja u prošloj sezoni, u kojoj su osvojili 98 bodova, igrali finale Kupa i - ostali bez ičega. Nakupilo se svega i svačega, pa se novom treneru navalilo teško breme u kratkom vremenu razdoblju između dva takmičarska ciklusa, u kome mora da postavi prioritete, oformi novi sastav, unese "svežu krv" i makar nagovesti da je na dobrom putu, a sa druge strane sve se još uvek "vrti" (i to u krug) oko pojačanja koje stručni štab priželjkuje, no, ne ide to baš onako kako su očekivali.

U dugom razgovoru po dolasku u Sloveniju, Stolica se dotakao nekoliko tema, apostrofirajući goruće probleme u ovom fazi priprema, koji imaju prednost u "dnevnom redu", jer od njih zavisi kompletan proces rada, temelj buduće crno-bele kuće koju namerava da gradi sa saradnicima, a koja još čeka najkvalitetniji materijal (čitaj: pojačanja). Takođe, trener je u protekloj nedelji iza sebe ostavio i neke bolne odluke u igračkom kadru, o kojima je takođe progovorio, navodeći razloge zbog kojih su donete i zbog čega su u ovom momentu bile neophodne Partizanu.

- Iza nas je intenzivnih desetak dana, urađeno je dosta stvari, ali smo i te kako svesni da nas čeka još mnogo posla. Biće to specifičan prelazni rok, organizacija koja je zbog predstojećeg Svetskog prvenstva malo skratila mogućnosti za angažovanje igrača, uigravanje, dosta toga promenila i ubrzala, a na sve to smo imali zaista dosta promena u igračkom kadru. Pomalo je čudna situacija sa nedostatkom centralnih bekova, koji su, na šta smo opet ponosni, bili u svojim nacionalnim timovima, igrali Ligu nacija, dok je mladi Ilić na Evropskom prvenstvu. Istina. sve to komplikuje uigravanje, pa i odigravanje prijateljskih mečeva, no, moramo da prevaziđemo, to su samo neki od izazova - kaže Ilija Stolica.

Foto: Partizan.rs

Siniša Saničanin i Igor Vujačić se priključuju tek 25. juna, a Partizan dan ranije igra prvi meč u Sloveniji sa Klužom, Upitan ima li rešenje na za tu situaciju, Stolica kaže:

- Moja posao je da nađem prava rešenja i kada problem evidentno postoji. Oba štopera su bitna zbog stabilnosti i uigravanje tima, a mi trenutno nemamo nijednog igrača na poziciji centralnog defanzivca i to nas stavlja u poziciju improvizacije. Moraćemo da tražimo alternative i pokušamo možda da nađamo drugačija taktička rešenja. Ne zbog naših želja da nešto odmah menjamo, već zbog okolnosti. Zato ćemo možda imati neke nepredvidive situacije u tim prvim mečevima... Utakmice su zakazane pre dolaska, jednu smo odložili zbog cele situacije (Kopar, prim.aut), na ostalima ćemo morati da se snađemo, samo ne bih voleo da dođemo u poziciju da neki od igrača u ovoj fazi igraju po 90 minuta, jer to vodi u drugu vrstu rizika, u povrede, Želeo bih, kao i svaki trener, da imam sve igrače na okupu, jer do prvog kola imamo još samo tri sedmice, to je veoma kratko vreme.

Najveći problem Partizana u ovom trenutku je sužen igrački kadar, jer postojeći roster gotovo nije dovoljan ni za treninge na priprema,. Stolica se nada da će klub brzo reagovati i dovesti optimalni broj fudbalera.

- Voleo bih da vam pozitivno odgovorim na to pitanje, kako ja kao trener, tako verovatno svi u klubu. Prelazni rok jeste živa stvar, ali bih voleo da pojačanja dođu što pre, smatram da nije dovoljno da dođu i pre početka takmičarskih utakmica, jer je svakom igraču, bez obzira na kvalitet, potrebna adaptacija. Mi to ne možemo da "skratimo" na nivo kvaliteta, a da pomeramo druge stvari vezane za takmičarske mečeve - ne možemo. Moraćemo da radimo u hodu, sa momcima koji su tusa nama već duže vreme. Bilo bi dobro da zaokružimo taj deo priče, a da isto tako ne napravimo nešto ishitreno, već da dovedemo fudbalere na pozicije koje smo definisali. Uz držanje kriterijuma da pogodimo prava pojačanja. Ne može to uvek, ali moramo da damo sve od sebe, Angažovaćemo igrače na pozicijama koje su upražnjene posle odlaska starosedelaca i gledaćemo da budu kvalitetni i da pojačaju konkurenciju.

Rezovi su bolni, ali neophodni

Stolica je započeo temu odlazaka, koja je pobudila pažnju u javnosti prethodnih dana, jer su Humsku napustili praktično nosioci igre u proteklom periodu. Trener kaže da je proces bio bolan, ali i neminovan.

- To je najteži deo trenerskog posla. Ako bih poredio, to je kao da na treningu imate 25 podjednako dobrih igrača, od kojih svi zaslužuju da igraju, a morate da se opredelite za 11 startera, da neko ne bude ni na klupi. Kada se rastajete sa igračima, pogotovo ako su deca kluba, nije lako, štaviše, emotivno je, izuzetno teško. Sa druge strane, svi sa profesionalne strane moramo da gledamo ono što je iznad nas - Partizan. Takve situacije su neminovnost, imao sam slične situacije i u klubovima i u reprezentaciji gde su ti bolni rezovi neophodni. No, bez obzira kako se osećam, tu sam da donosim takvu vrstu odluka, jer te situacije moraju da se rešavaju, neda se izbegavaju, a tip sam čoveka koji ne beži od problema i ne gura stvari pod tepih. Tako je bilo i sada, međutim, moramo dalje, kompromis ne sme da postoji zbog Partizana.

Foto: Partizan.rs

Šehović i Filipović su pojačanja za tim

Prvo pojačanje je stiglo u Humsku početkom minule sedmice, a radi se o Zlatanu Šehoviću, sa kojim je Stolica sarađivao u Kadetskoj i mladoj selekciji Srbije.

- Veoma sam zadovoljan, jer Šehovića poznajem još od kadetske, potom i mlade selekcije Srbije gde smo sarađivali. Zato sam veoma srećan što je angažovan, jer je Zlatan neko ko za mene, u svim tim važnim parametrima, predstavlja oličenje onoga što bi trebalo da predstavlja igrač Partizana.

Prva želja Ilije Stolice u prelaznom roku bio je njegov bivši učenik iz vremena kada je predvodio Voždovac - Aleksandar Filipović. Pojasnio je kako se setio i posegao za bivšim đakom...

- Zahvalan sam sportskim prijateljima, jer kada smo tražili neke solucije, pojavilo se njegovo ime i situacija da bi mogao da bude angažovan. Imao je još šest meseci ugovora sa Bate Borisovim, izlaznu klauzulu, a mi sreću da je Filipović imao veliku želju da dođe u Partizan, da bismo ponovo sarađivali. Pride je nedavno postao otac i supruga i Aleksandar su želeli da se vrate, što nam je olakšalo posao. Došli smo tako do igrača koji je kvalitetan u više parametara, bio je Evropski prvak sa Srbijom 2013. godine i pripada grupi momaka sa pobedničkim mentalitetom i stavom, presudan u mom slučaju. Rekli su nam iz Batea da je prethodnih godina propuštao samo mečeve kada bi bio kažnjen kartonima, pošto se radi o vrhunskom profesionalcu. Poznaje moj sistem i način rada, može da odgovori na više pozicija. Jača mu je desna noga, ali je igrao i levog beka, levog, desnog štopera... Kompletan je u toj poslednjoj liniji i, gledajući ono što već imamo u timu, Filipović je idealna "nadgradnja" i veoma mu se radujem. Imao je mnogo mečeva u grupnim fazama Lige šampiona, Lige Evrope i verujem da će se sjajno uklopiti u grupu.

Foto: Partizan.rs

Šehović i Filipović su, dakle, već zadužili dresove, pa je medije zanimalo koliki broj internacionalaca će pojačati Partizan.

- Znamo koliki broj stranaca je dozvoljen u prvenstvu. Optimalno je da imao jednog više preko dozvoljenog broja, dakle, pet internacionalaca, jer sve više ne bi imalo smisla. Inače koristimo veliki broj rotacija, kako bismo što više njih ih držali u takmičarskom ritmu, što zbog mečeva, što zbog treninga. S tim da ovog momenta ne mogu tačno baš da preciziram, pošto ćemo neke stvari rešavati u hodu.

Stranci i deca iz škole su idealan koncept

Crno-beli su u proteklom periodu pokušavali da neguju koncept kvalitetnih stranaca koji prave razliku i dece iz Omladinske škole koja bi uz njih stasavala. Stolica će pratiti taj put...

- To se pokazalo kao recept uspeha. Ne smemo da zanemarimo, čak i ja kao trener prvog tima, da klub može da prođe težak period samo ako se oslanja na svoju decu. Od toga zavisi i koga ćemo sa strane angažovati, kako ćemo unaprediti momke iz škole, jer jedan deo egzistencije zavisi i od toga. Moramo da vodimo računa da napravimo pravi "proizvod", koji će doneti i rezultatski i finansijski, kada izađu na tržište, Pokazao sam već kroz karijeru da volim mlade igrače, čak i kao selektor mlade reprezentacije, kada su me pitali za pravilo bonusa, rekao sam da mlad igrač mora da igra kada je kvalitetan, a ne zato što postoji pravilo. To je moj lični stav. Bonusi sada uslovljavaju neke stvari, ali je za mene igrač mlad i kada ima 23 godine, iako je kod nas ta granica pomerena. Svrstavaju nas u razvojne lige, gde fudbaleri odlaze pre stasavanja i Partizan sa tim mora da se izbori. Mora da sačeka da se igrač razvije u proizvod, ne u "sirovinu", pošto to nije isplativo. Takođe i igrač mora da zasluži i priliku i minute, ne da se njegov status vezuje za pravila i godine.

Partizan u ovom trenutku ima dosta mladih momaka na pripremama, no, ne mora da znači da će neko od njih biti bonus. Štaviše, sve će zavisiti od onoga što pružaju, a nije isključeno da se posegne i za angažovanjem nekog igrača.

- Dobro poznajem mlade igrače Partizana. Ima velikog potencijala, igrače koje ćemo gledati da iskoristimo. Zanimljivo je da imamo jednog bonusa sa većom minutažom u Superligi i taj deo mora da bude ojačan, da li kroz rad na pripremama gde će još neko iskočiti ili ćemo morati da posegnemo za nekim sa strane, videćemo. Gledaćemo šta je najbolje za klub.

Osnova selekcije - fudbalska inteligencija

Stolica je trener, kako sam kaže, koji voli svestrane igrače, ne striktno profilisane po pozicijama, jer je - fudbal evoluirao i još uvek evoluira.

- Mišljenja sam da je fudbal tako napredovao da više ne postoje podele i jasno profilisanje na krila, "desetke", zadnje vezne... Sada fudbal zahteva svakodnevno usavršavanje trenera, igrača, struke na svim nivoima, pa i medija u sportu. Smatram to izuzetno važnim i pratim trendove kako bih se stručno usavršavao. Nije jednostavno napraviti selekciju i odabrati igrače zato što su neki od njih selektirani i trenirani od malena na određen način i tu dolazimo do pitanja izbora. Meni lično je osnova selekcije svakog igrača - fudbalska inteligencija. Ona omogućava da igrač iskoristi sve kvalitete na adekvatan način, da se adaptira i prilagođava situacijama, da prepoznaje taktičke opcije, promene sistema, promene načina igre. To je ključ strategije kojoj mi u Partizanu moramo da se posvetimo. Slušam mnogo o tim pitanjima selekcije i najčešće se provlači pitanje brzine fudbalera. Neke kolege smatraju da je brzina danas osnovni kvalitet, a ja im kažem da su u pravu, ali brzina donošenja odluke. Fudbal se mnogo ubrzao i ako nemate tehničku obučenost, ne možete da izvedete ono što ste zamislili. Imate ideju, no, nemate tehniku za tako nešto. Opet morate i da trenirate na takav način da je skraćeno vreme za donošenje odluka. Bitno je dakle raditi tako od mlađih selekcija, gde fokus mora da bude na razvoju igrača. Takođe i izgradnja pobedničkog mentaliteta kod fudbalera, ali sa obavezom osvajanja trofeja samo u prvom timu. Sve drugo je besmisleno gubljenje vremena i takmičenje u nekakvom prestižu, dnevno-političkim prepucavanjima.

Foto: MN Press

Na muci se poznaju - navijači

Tim koji je predvodio Aleksandar Stanojević je osvojio 98 bodova, ali nije osvojio titulu, što zbog čudnih okolnosti, što zbog psihološkog aspekta samog tima, koji nije uspeo da materijalizuje sve dobro što je uradio tokom većeg dela protekle sezone. Stolica zato namerava da radi i na psihološkom planu sa igračima, jer i to je jedna od bitnih stavki, preduslova za uspeh.

- Od dolaska u Partizan mi je jasna kompleksnost situacije, jasno mi je da moram da postavljam prioritete. Prvo - što pre moramo da oformimo igrački kadar, a to znači da želimo da osvežimo ekipu. Ekipu koja je napravila fenomenalan rezulat, no, isto tako se iscrpela, istrošila, iscedila na mentalnom planu, jer kada ostavrite toliko pobeda i osvojite toliko bodova, a ne osvojite titulu, vi ste u problemu. Psihološki zamor postaje veći, pošto niste nagrađeni za trud. Igrači su svesni svega i potencirao sam to na prvom sastanku, pa je važno da se fokusiramo samo na mečeve koji dolaze, one koji su prvi u rasporedu. Nećemo se opterećivati dalekom budućnosti, Na neke stvari ne možemo ni da utičemo, zato se nećemo opterećivati. Voleo bih da ljudi shvate da ovi momci daju sve od sebe za Partizan i taj njihiov maksimum mora da bude dovoljan za svakog pravog partizanovca. Kada dođete u situaciju da Liverpul izgubi titulu u poslednjem kolu, izgubi finale Lige šampiona, a na ulice izađe mičlion ljudi da pozdravi igrače, znate da je tu nešto veliko. Znam mnogo ljudi koji vole Partizan i osnovna je poruka da trenutno zanemare stvari koje nisu dobre, pošto se nećemo izboriti za klub lošom energijom, već podrškom i ljubavlju, da budemo uz njega i kada je dobro i kada je loše. Najlakše je biti navijač kada je sve super, srećan sam i zadovoljan, ali pravi ljudi daju podršku kada svi beže. Tada treba stati iza svog kluba, igrača, jer to je kao da stajete iza porodice, kuće - zaključuje Ilija Stolica.

Video: Stolica o Jojiću i Markoviću: Ne postoji igrač koji će ostati, a da se to sa mnom nije dogovorio

(Telegraf.rs)