Ko je Radoš Cerović, heroj Srbije kome je posvećena koreografija na otvaranju novog stadiona u Leskovcu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je najmlađi vojnik koji je poginuo na Košarama 1998. godine, a bio je i prvotimac Dubočice i jedan od najvećih talenata kluba iz Leskovca

Leskovac je u ponedeljak 21. avgusta imao čast da dobije novi velelepni fudbalski stadion, na kojem će Dubočica igrati svoje utakmice.

Stadion je otvoren utakmicom protiv ekipe RFK Novi Sad, a navijači su ispunili tribine "srpskog Old Traforda", gde se okupilo 8.136 navijača.

Svi oni imali su prilike da se raduju pobedi svog tima i da vide preokret i pobedu Dubočice od 2:1.

Poveli su gosti golom Nikole Čolića iz slobodnog udarca, ali je preokret došao ubrzo. Đorđe Belić je poravnao rezultat u 29. minutu, a u prvom minutu drugog poluvremena Stefan Đurić je matirao golmana rivala i doneo svom timu istorijski trijumf i prvu pobedu ove sezone.

Ono po čemu će ovaj meč biti upamćen jeste i koreografija domaćih navijača, koji su objavili veliku šetalicu Radoša Cerovića.

Ljubiteljima srpskog fudbala možda to i nije preterano poznato ime, ne i stanovnicima Leskovca, jer upravo ulica kod novog stadiona Dubočice nosi njegovo ime.

U pitanju je heroj Srbije, koji je sa 20 godina dao život braneći Srbiju na Košarama 1998. godine, 28. juna na Vidovdan.

Printskrin: Arena Premium Sport 1

Radoš je bio jedan od najboljih igrača FK Dubočica. Od malih nogu se bavio sportom, a u klubu iz Leskovca je bio još od petlića i prošao je sve kategorije ovog kluba i igrao je na poziciji štopera.

On je sa 19 godina otišao na redovno služenje vojnog roka, iz vojske je položio prijemni ispit za DIF u Beogradu, ali nije dočekao ni da dobije indeks i sačeka prvo predavanje na fakultetu.

Njegov brat Bojan bio je padobranac u vojsci, pa je i Radoš želeo da pođe tim putem. Vojni rok je služio u čuvenog 63. padobranskoj brigadi, koja je bila raspoređena na graničnom prelazu Košare u turbulentnim godinama na Kosovu i Metohiji, gde je bujao terorizam takozvane OVK, koja je često vodila bitke sa srpskom vojskom.

Iako rat zvanično nije vođen te godine, neformalno se vodila prava bitka, a posebno na Košarama. Albanci su često pravili zasede srpskim vojnicima, a u jednoj takvoj borbi poginuo je i Radoš.

Naime, prilikom izvlačenja potpukovnika Gorana Ostojića, komandanta 63. padobranske brigade, koji je ubijen iz zasede, poginuli su i Radoš Cerović, Dragan Dušanić i Srđan Stančetić.

Radoš je bio najmlađi vojnik iz Leskovca, koji je svoj život dao na Košarama i upisao se među heroje svog rodnog grada.

Inače, Srbi sa Kosova dobro pamte da su Leskovčani bili najbrojniji, računajući sve gradove, koji su se odazvali na mobilizaciju i došli su na Kosovo da brane svetu srpsku zemlju.

Jedan od takvih bio je i Radoš Cerović. Stanovnici Leskovca i navijači Dubočice pokrenuli su i inicijativu da stadion dobije ime po ovom heroju, koga Leskovčani ne zaboravljaju ni posle 24 godine.

(Telegraf.rs)