Gorecki se ne igra u Kataru, a "Qatar Airways" mu sponzor kluba: "Nadam se da ćemo raskinuti ugovor sa njima"

Bajernov adut ima vrlo direktan i kritičan stav o nadolazećem Mundijalu

Foto: MNPress

Fudbaler minhenskog Bajerna i reprezentacije Nemačke Leon Gorecka priznao je da mu nije svejedno što u zenitu karijere mora da igra Svetsko prvenstvo u državi kao što je Katar. Fudbaler poznat po svojim stavovima koji prevazilaze borbu na terenu - između ostalog je često dizao glas za prava manjina - sa dozom ogorčenja je reagovao na intervju jednog od ambasadora Mundijala Kalida Salmana u kojem je ovaj kazao da je "homoseksualizam oštećenje mozga".

Gorecka je na ovu temu, o Kataru, Mundijalu i izjavama zvaničnika domaćina Svetskog prvenstva, pričao posle meča Bajerna i Verdera.

- Lično, voleo bih da u zenitu karijere u nekoj drugoj zemlji igram Svetsko prvenstvo. Velika je greška što kao kriterijum za dodelu domaćinstva nije uključen i stepen poštovanja ljudskih prava u toj državi - poručio je Gorecka, i dodao:

- Naravno da nas sve to jako nervira - aludirao je na homofobne izjave koje stižu iz Katara i na generalno težak položaj manjina u toj državi.

Gorecka je na prethodnom Euru u Mađarskoj oponirao tamošnjim huliganima koji su sa tribina slali slične poruke za LGBT populaciju, pa je za nemačke novinare bio idealan sagovornik na temu situacije u Kataru pred početak Mundijala.

Posebno su ga pogodile Salmanove izjave o homoseksualcima.

- To nije ono za šta se mi borimo i što nama služi kao primer. Izjave Salmana su potpuno neprihvatljive. Nijedan nemački fudbaler nikad tako nešto nije izjavio - rekao je Gorecka.

Foto: Profimedia/AFP

Na pitanje zbog čega je uopšte FIFA dala Kataru organizaciju Svetskog prvenstva, Gorecki je jasno da to nije zbog "fudbalske tradicije".

- Nisam siguran da su dobili zbog tradicije i fudbalske istorije te zemlje.

Želi, kaže, da što više ljudi bude svesno šta se događa u Kataru i da je važno o tome pričati na način na koji on to radi.

- Želim da iskoristim veliku scenu, svoj status. Naš zadatak će biti da iskoristimo svetsku pažnju koja postoji na ovakvom turniru da prenesemo vrednosti do kojih nam je stalo - a ne samo do kojih je Kataru stalo. Videćete. Mogu da vas uverim u to da ćemo dati sve da se to desi. Naša poruka mora biti jasna i vidljiva.

U nemačkom fudbalu Katar nije samo asocijacija na Svetsko prvenstvo, stotine miliona evra ova država investira na razne načine u najmoćniju evropsku zemlju i u fudbal. Primera radi, kompanija "Qatar Airways" je i jedan od najvećih sponzora Goreckinog kluba Bajerna zbog čega mu, posle svega što misli i govori o toj državi, nije najprijatnije.

Voleo bi da se Bavarci finansijski više ne oslanjaju na tu kompaniju.

- Istina je da nosimo logo Katara na našim dresovima. Mislim da ugovor ističe sledeće godine. Prilično sam siguran da će klub tako postupiti u interesu kluba i svih njegovih članova - kaže na kraju gorecka.

(Telegraf.rs)