≫ 

"Homoseksualizam je oštećenje mozga": Ambasador Mundijala u Kataru ustalasao duhove u najgorem momentu

Kalid Salman nije birao reči u intervjuu za nemačku televiziju

  • 29
kalid salman Foto: twitter/ManuHeredia21

Sve je spremno za početak Svetskog prvenstva u Kataru, zemlji u kojoj je, između ostalog, strogo zabranjen i kažnjiv homoseksualizam. Ova tema je već duže vreme predmet polemika i sporova, pre svega na Zapadu i u zemljama učesnicama Mundijala koje, u manjoj ili većoj meri, nisu srećne što će se takmičiti u takvom društvenom ambijentu.

Katarske vlasti će za vreme trajanja Mundijala koliko toliko olabaviti sa primenama zakona kada je reč o homoseksualcima, barem u to uveravaju širu javnost, međutim ako je suditi prema rečima jednog od ambasadora Svetskog prvenstva Kalida Salmana, LGBT populaciji neće biti nimalo prijatno ukoliko se odluče na dolazak u ovu državu.

Salman je dao intervju nemačkoj televiziji ZDF, razgovor je rađen u Dohi, i tom prilikom se nije libio da otvoreno govori na temu prava LGBT osoba u Kataru.

Prema sadašnjim procenama, za vreme Svetskog prvenstva Katar će posetiti preko milion ljudi, biće tu i pripadnika LGBT populacije, a Salman je imao poruku za sve njih.

- Oni moraju da poštuju naše zakone. Homoseksualnost je haram. Da li znate šta znači haram (zabranjen)? - upitao je Salman sagovornika.

Kada je upitan zbog čega je homoseksualnost haram, Salman je rekao:

- Ja nisam strogi  musliman, ali pitate me zašto je homoseksualizam haram? Zato što je oštećenje mozga - rekao je.

Zanimljivo da je odmah posle ove konstatacije Salmana intervju prekinut, a Katar kao organizator Mundijala, na pozive agencije Rojters da prokomentariše reči Salmana, nije želeo da da bilo kakav komentar na stav svog ambasadora.

fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači Foto: Tanjug/AP

Ni iz FIFE nije bilo reakcije.

Umesto njih oglasila se ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fizer koja je posetila Katar pre nedelju dana.

- Očito je da su ovakvi komentari grozni - rekla je.

Fizerovoj je nedavno odgovorio i ministar spoljnih poslova u vladi Katara Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani, koji je negativan stav Nemaca prema Kataru nazvao "dvostrukim standardima".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA