ABA liga proglasila kraj sezone

Regionalna liga donela je očekivanu odluku posle prekida Evrolige i Evrokupa, mada se još čeka zvanična potvrda na sajtu takmičenja

Foto: aba-liga.com

Čelnici ABA lige doneli su odluku da ne nastave sezonu koja je prekinuta u martu zbog pandemije korona virusa, potvrđeno je na sastanku klubova!

Ova odluka definitivno je bila očekivana, pogotovo nakon što je Evroliga suspendovala sezonu, a donešena je posle telefonskog sastanka Skupštine koji je počeo u 11 časova.

Takođe, utvrđeno je da iz ABA lige niko neće ispasti, dok se očekuje potvrda hoće li ona biti proširena sa dva kluba iz ABA 2 lige.

Glavni razlog suspenzije je svakako izostanak takmičarskog motiva jer će u Evroligi i Evrokupu igrati iste ekipe kao i tokom protekle sezone, pa nastavak borbe u ABA ne donosi ništa osim prestiža.

Odlučeno je da će Crvena zvezda ostati u Evroligi 2020/21, u kojoj će biti isti timovi kao u prekinutoj sezone, a Partizan (kao jedan od četvrtfinalista) u Evrokupu, u kojem će mesta dalje popunjavati prema plasmanu iz nacionalnih i regionalnih liga.

-  Koliko sam ja shvatio iz dokumenta Evrolige, oni ponavljaju sezonu tako da se na neki način krše i naše propozicije. Imamo tehnički problem jer je Evroliga odlučila da se ponovi sezona, a mi ako budemo igrali i dobijemo prvaka na terenu, a to ne bude Crvena zvezda.

- Prema propozicijama je jasno da bi prvak trebalo da se plasira u elitu, to je bila težina te šampionske titule, zato je ideja bila da iscrpimo sve mogućnosti da igramo. Ali su oni već doneli odluku, pa ova luda situacija sa koronom postoje još luđa - rekao je predsednik ABA Domagoj Čalović dan pred Skupštinu.

Video: Čović: Prava odluka Evrolige, ali i dobar standard za druge

(Telegraf.rs)