"Duda Ivković me izbacio iz reprezentacije zbog ćirilice, rekao je šta će nam taj ustaša"

Tako tvrdi nekadašnji hrvatski košarkaš Franjo Arapović

Foto: MN Press

Nekadašnji jugoslovenski košarka Franjo Arapović, posle i hrvatski, dao je jedan intervju medijima u domovini u kom je optužio Dušana Dudu Ivkovića da ga je oterao iz reprezentacije Jugoslavije!

Arapović se u razgovoru za "Večernji list" prisetio finala Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, kada je Jugoslavija ispustila +12 protiv SSSR-a, ali i zbog čega je vraćen iz Beograda i nije igrao na narednom EP.

- To finale izgubili smo zahvaljujući selektoru Dušanu Ivkoviću koji je na +12 pokazivao ruskom kolegi Gomeljskom da je zlato naše, posle nas je Sabonis razneo. S obzirom na to da sam imao iskustvo igranja protiv Sabonisa, kazao sam Ivkoviću da ćemo izgubiti ako me ne uvede u igru, no nije to učinio - rekao je Arapović i dodao:

- Inače, čudim se kako sam uopšte išao u Seul jer sam na pripremama na Rogli pokrenuo debatu koja se zaoštrila. Bili su tada s nama onde i bokseri, a ja sam rekao da se jedini među njima zna ponašati Damir Škaro, i to zato što je iz Zagreba, na šta su Beograđani i ostali reagovali. Kada sam pak rekao da će za sledeće Olimpijske igre svaka republika SFRJ imati svoju valutu, sručilo se drvlje i kamenje po meni.

Zatim se osvrnuo na taj incident godinu dana kasnije.

- Kad smo se vraćali s priprema iz Bora, noću smo stigli u jedan beogradski hotel u kom smo na recepciji dobili upitnik na ćirilici koji je trebalo da ispunimo, a ja sam tražio da mi ga daju na latinici ili na engleskom. Stojko me povukao za ruku da ćutim, no iz inata nisam poslušao ni njega ni Dražena.

Ivković sa Rađom i Divcem na treningu Foto: MN Press

- Recepcionar me pitao za ime oca, ja sam mu rekao Jovo, a zove se Pavo. Zatim me pitao ime majke, rekao sam mu Jovanka, a mama mi je zapravo Ana. Nakon pet minuta bio je sastanak u mojoj sobi i Ivković me je poslao kući u Zagreb. Nazvao sam tada prijatelja, fudbalera (Zorana) Čavu Dimitrijevića koji me odvezao na aerodrom i tako sam završio reprezentativnu karijeru u bivšoj SFRJ.

Inače, Ivković je jednom prilikom u reprezentaciji kazao: "Šta će nam, bre, taj ustaša?" Očigledno su saznali da sam se i politički aktivirao. Bio sam na osnivačkoj skupštini HDZ-a u baraci na Jarunu - rekao je Arapović.

(Telegraf.rs)