Može li Zvezda da uhvati poslednji voz za Top 8?

Crveno-beli večeras od 19.00 u Beogradu dočekuju ekipu Albe iz Berlina

Foto: MN Press

Pred Crvenom zvezdom je večeras meč koji se može podvesti pod kategoriju "biti ili ne biti". Nakon prilično slabog starta sezone u Evroligi, te niza od četiri vezana poraza u isto toliko kola, crveno-bele u borbi za plasman u Top 8 fazi jedino ostavljaju dve pobede u duplom programu tokom ove sedmice. Prvi protivnik već večeras biće berlinska Alba, koja u međusobnim okršajima ima tri vezana trijumfa protiv beogradskog tima. Početak meča zakazan je za 19.00 časova.

Nakon 13 odigranih kola, Zvezda je upisala svega četiri pobede i to po dve kod kuće i na gostujućem terenu. Tim Saše Obradovića je redom slavio protiv Baskonije u Beogradu, potom je došao iznenađujući trijumf nad ekipom CSKA iz Moskve posle produžetka, takođe u Hali "Aleksandar Nikolić", da bi poslednje dve pobede došle na strani, protiv Asvela u Vilurbanu i Olimpije u Milanu. To faktički znači da crveno-beli ne znaju za pobedu na svom terenu u Evroligi još od 22. oktobra, odnosno od petog kola.

Prilično je turbulentan period iza ekipe sa Malog Kalemegdana, koja je pre pobede nad FMP-om minule subote bila u nizu od četiri vezana neuspeha. Ceh je platio Tejlor Ročesti sa kojim nije produžena saradnja, pa su se u Zvezdi vrlo brzo bacili u potragu za novim organizatorom igre. I deluje da je pojačanje već na Zvezdinom pragu, pošto je kasno sinoć Eurohups pisao da bi dosadašnji plejmejker Valensije, Kino Kolom mogao da pojača redove crveno-belih. Isti izvor tvrdi da je neophodan još samo potpis španskog igrača kako bi sve bilo dogovoreno.

Alba, pak, ove sezone igra značajno bolje nego prethodne. Čini se da je konstantnost pod liderskom palicom Aita Garsije Renensesa donela prave rezultate, pa se Albatrosi trenutno nalaze u aktivnoj borbi za odlazak među najboljih osam ekipa. Uz to, nalaze se u veoma dobroj formi, pošto su u poslednja dva kola slavili protiv Valensije i Fenerbahčea.

Sigurno će najveće pretnje po koš Zvezde večeras predstavljati Luk Sikma i Pejton Siva, koji su već godinama unazad glavne udarne igle nemačkog kluba. Zvezda će ključ za pobedu tražiti i u svojim redovima, pošto će biti neophodna dobra koncentracija u reketu, gde bi mogli da se pronađu "laki" poeni večeras.

To znači da će mnogo toga zavisiti od Džonija O'Brajanta i Marka Jagodića-Kuridže, koji su kroz prethodnih nekoliko susreta imali manje ili veće oscilacije u igri. Ukoliko oni budu pronašli svoju pravu igru i ukoliko se budu priključili spoljnom tandemu koji čine Džordan Lojd i Kori Volden, problema ne bi trebalo da bude.

Trener Crvene zvezde je u najavi ovog meča istakao kvalitete berlinskog tima, ali je istovremeno istakao da će njegov tim večeras ići na pobedu.

- Alba je izuzetno dobar tim, koji zna kako da poremeti ritam rivala i koji često menja način igre u odbrani. Već dugo su zajedno i imaju iskusne plejmejkere poput Sive i Grejndžera. Stižu u Beograd u dobrom ritmu, pošto su vezali nekoliko pobeda u Evroligi. Znamo šta treba da uradimo, moraćemo da kontrolišemo tempo i da igramo čvrsto, zato što nam je pobeda neophodna - rekao je Obradović.

Meč će suditi kombinovana sudijska trojka koju će činiti Boris Rižik, Karlos Peruđa i Arturas Sukis.

Zvezda ima šansu da večeras (19.00) prekine veoma lošu seriju – u goste u Evroligi joj dolazi Alba koja, pogotovo u Beogradu, ne sme da predstavlja veliki izazov za crveno-bele. Kvota na keca je 1,30, a na pobedu Zvezde s više od 7,5 poena razlike 1,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda – Alba.

(Telegraf.rs)