Šta sve Željko Obradović donosi Partizanu?

Crno-beli započeli veliki projekat povratka u Evroligu sa legendom na klupi

Foto: MN Press

Ono o čemu se pričalo poslednjih dana, konačno je i ozvaničeno - Željko Obradović je novi trener Partizana! Navijači zadovoljno trljaju ruke, a njegov povratak biće od neprocenjivog značaja za crno-bele.

Željko Obradović je vodio Partizan u razdoblju od 1991. do 1993. godine, u tom periodu je uspeo da donese ovom klubu njihovu najvredniju titulu. Partizan je pod dirigentskom palicom Željka Obradovića savladao Huventud 1992. godine i uspeo je da osvojio Evroligu.

A šta će doneti njegov dolazak 30 godina kasnije? Odgovor je kratak i jasan, doneće jednu novu dimenziju ovom klubu.

Magnet za velika imena

Partizan kao klub iza sebe ima jednu izuzetno lošu sezonu, nisu uspeli da osvoje nijedan trofej, a čak nisu uspeli da se domognu ni plej-ofa ABA lige. Štaviše, u jednom delu sezone su bili i konkurenti za ispadanje iz lige.

Najavljivao se novi rez, povratak korenima i omladinskoj školi, ali sada se sve menja i dolazak Obradovića može da donese i "bombastične" transfere.

Željko će nesumnjivo biti magnet za velika košarkaška imena, kao i za talente od kojih se očekuje da jednog dana postanu veliki. Bogdan Bogdanović je odbio razne ponude da bi radio sa ovim trenerom, a on je samo jedan od mnogih košarkaša u nizu koji se odlučio za ovog trenera dok je trenirao moćne evropske ekipe.

Samo nekoliko godina kasnije, Bogdanović je bitan šraf u ekipi Atlante koja grabi ka NBA finalu.

Bez obzira na to kakve je rezultate Partizan imao u toku prošle sezone, Željko bi mogao da sklopi ozbljan tim koji bi mogao da se bori za trofeje na svim frontovima.

Nesumnjivo povratak Obradovića znači samo jedno - cilj da se Partizan vrati u Evroligu, a to ne može da slabim igračkim kadrom, koliko god će Obradović činiti tim mnogo jačim dok ga vodi sa klupe.

Foto: Marko Jovanović

Prepune tribine navijača

Ukoliko biste pitali navijače Partizana koga su želeli da vide na klupi, bez sumnje je da bi ogromna većina, ukoliko ne i svi, rekli "Željko Obradović".

Zato se i očekuje puna Arena, kada krenu utakmice Partizana koje će predvoditi ovaj stručnjak s klupe.

Energija među navijačima nije bila najbolja krajem prošle sezone, ali će dolazak Obradovića sve promeniti i doneće pozitivno raspoloženje u Humsku.

Razvijanje mladih igrača

Partizan godinama unazad ima problem s mladim igračima, osim Bogdana Bogdanovića koji je stasao pod palicom Duška Vujoševića, a kasnije je svoj pun potencijal postigao kod Željka Obradovića, nije bilo ozbiljnih superstarova kakve smo navikli da gledamo kako izlaze iz Partizana.

Posle Bogdanovića, naredno veliko ime je bio Vanja Marinković, ali on nije ni blizu onoga što se očekivalo od njega.

Sada Partizan u svojim redovima ima Uroša Trifunovića, naredno veliko ime od kog se mnogo očekuje, a mnogi se nadaju da će Žoc od ovog košarkaša napraviti novu zvezdu domaće košarke.

Foto: KK Partizan / ABA liga
Video: Obradović: Zadovoljan sam odlukom da napravim pauzu

(Telegraf.rs)