OLUJA, OLUJA SE SPREMA: Skandalozan tekst hrvatskog novinara pred meč protiv Srbije! (FOTO)

Iskusni novinar poželeo da bude provokativan, ali je to uradio prilično neukusno

Oluja, oluja se sprema, oluja navijanja sa tribina Spaladijum arene da ponese neše rukometaše do pobeda na prvenstvu Evrope...

Ovako tekst o najavi Evropskog prvenstva u rukometu pred duel Hrvatske i Srbije počinje novinar Slobodne Dalmacije, Zdravko Reić.

Zašto je iskoristio baš reč ''oluja'' da ilustruje ono što čeka srpske rukometaše u krcatoj Spaladijum areni u Splitu, nije teško pogoditi.

Niko u Hrvatskoj kada izgovori reč ''oluja'', to ne uradi slučajno. I sigurno ne misli na vremensku nepogodu, već na akciju etničkog čišćenja koju godinama slave. Naročito ne jedan tako iskusan novinar, koji u svom rečniku sigurno ima sijaset reči koje bolje mogu da ilustruju atmosferu na tribinama od ''oluje''.

>>> Srpski rukometaši izolovani na periferiji Splita, nemamo trening pre meča, a tek ako pobedimo... Da li je ovo provokacija Hrvata ili strah od napada na Orlove?

Zato je i pored želje da tekst bude provokativan, neprikladno jednom tako iskusnom novinaru, koji je izveštavao sa pet Svetskih i 10 Evropskih prvenstava u fudbalu, da jednu sportsku utakmicu stavlja u kontekst zločinačke akcije posle koje je 1995. godine iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, a prema podacima je ubijeno i 2.650 srpskih civila.

Za razliku od hrvatskih rukometaša, koji su pokazali pravi primer, od izjave Igora Karačića, da su spremni i svojim telima da brane srpske rukometaše ako ih napadnu navijači, pa do zajedničke fotke srpskog i hrvatskog rukometaša koji su zagrljeni pozirali, kao i pozdrav posle treninga gde su Hrvati sačekali Srbe i srdačno ih izgrlili. novinari u hrvatskoj danima podgrevaju atmosferu i podižu tenziju, kao da je u pitanju rat, a ne sportska utakmica.

U nastavku teksta pominje se i sećanje Slavka Goluže na ''pakao koji su Hrvati preživeli u Beogradu 2012. godine'', u kome nisu uspeli da se snađu, takođe se pominje Slit kao grad u kome dominira Torcida, i da je zbog navijača s razlogom odabran taj grad kao mesto odakle će krenuti u napad na jedinu medalju koja Hrvatskoj nedostaje u rukometu.

(Telegraf.rs)