Cirkus u Japanu: Građani se bune - navijači na Olimpijskim igrama mogu da piju, a šta mi da radimo?

Ne smiruje se nezadovoljstvo dela japanske javnosti zbog toga što će se u Tokiju uprkos pandemiji održati OI

Foto: Tanjug/AP

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju u saradnji sa Vladom Japana planiraju da dozvole prodaju alkoholnih pića onima koji budu posetioci na tribinama. Takva odluka, baš kao i sve prethodne, naišla je na osudu lokalnog stanovništva, koje već duže vreme ne može da ode u izlazak zbog mera koje sprečavaju širenje korone.

Na borilištima će moći da prisustvuje najviše 10.000 navijača gde je to moguće, odnosno 50% kapaciteta za manje dvorane. Odluka o alkoholu nije još definisana. Japanci inače tradicionalno izlaze petkom i subotom, gde u barovima često konzumiraju i alkoholna pića.

- Vlada je nedavno ublažila mere, pa smo došli do kvazi-vanrednog stanja. Služenje alkohola dozvoljeno je u Tokiju i to saom u nekim delovima u kojima ima mnogo barova, a u njima mogu da budu manje grupe ljudi u ograničenim periodima. Najveći problem je nejednak tretman – bioskopi su, na primer, zabranjeni, a sportske priredbe su dozvoljene - piše jedna organizacija, koja traži način da svi budu zadovoljni.

Četvrti talas korone vrhunac je doživeo u maju, a u utorak je prijavljeno 435 slučajeva zaraze u celoj zemlji, što je izuzetno mali broj uzimajući u obzir broj stanovnika. Ipak, Japanci ne popuštaju mere, a dobra vest je da je sada već 18% njih vakcinisano bar jednom dozom korona-cepiva.

Video: Jedan fudbaler Partizana nije došao na pripreme, Stanojević ga otpisao

(Telegraf.rs)