Novak objasnio tajnu timske molitve i prekinuo priču o terminima: Mogao bih da se pitam imaju li nešto protiv mene, ali... (VIDEO)

U pohodu na vrh i poratku tamo gde mu je mesto, Novak je objasnio motive i značaj “grupnog pozdrava” njegovo tima na kraju svakog treninga

Zamoljen da opiše stanje timskog duha, “grupni pozdrav” na kraju svakog treninga, šta još radi van terena da bi bio bolje pripremljen za mečeve, Novak Đoković nam je “otkrio” sledeće:

- Najvažnija stvar u pripremama za moj povratak bila je da izaberem pravi tim stručnjaka oko sebe, sa kojim ću moći da trasiram nove ciljeve u karijeri. Verovanja sam da je napredak uvek moguć, ma koliko god da ste zadovoljni svojom igrom. To život i bavljenje sportom čini zanimljivijim. Van terena se bavim raznim aktivnostima koje takođe bitno utiču na moje psihofizičko, mentalno stanje i igru, kao što je i meditacija. Jednako važno sa onim što ja i moja igra time dobijamo je i ono što time gubim, a to su strah, anksioznost, stres - ističe Novak.

Tehničke inovacije su nešto što je najviše promenilo i unapredilo tenis od vremena kad je Novak počinjao da igra.

>>>Beker izašao “na crtu” celom Novakovom timu: Srbin, Amerikanac i Nemac, zezali su se kao u vicu (FOTO) (VIDEO)

- Kako je tehnologija izrade reketa i ostale opreme izuzetno napredovala, tako su i fizički zahtevi koji prate tenis značajno narasli. Da bi to moglo da se “isprati”, igrači su postajali sve više “profesionalni” u svom odnosu prema treningu, ishrani, odmoru i oporavku, ostalim aktivnostima van terena, i broj onih koji žive i rade po takvom režimu je sada neuporedivo veći nego tada.

- Tako se i dešava da, već od ranog doba, dolazeći igrači bivaju pripremani za takav život i posvećenost tenisu, i to i dovodi do sve većeg broja iznenađujućih rezultata i pobeda mladih nada protiv onih koji su znatno poznatiji i dužeg boravka u profesionalnom takmičenju. Sa takvom tendencijom, siguran sam da je pitanje vremena kada ćemo ponovo dobiti i prvog Grend Slem pobednika ili pobednicu mlađeg životnog doba, nešto što se dugo nije desilo, bukvalno od mene, Rafe -  napominje Đoković.

Upitan da nam prenese kako je došlo do redovnog “grupnog pozdrava” koji njegov tim i on upriličavaju na kraju svakog treninga, i da li je u pitanju neka vrsta molitve, Novak ima spreman odgovor.

- Da, to jeste jedna jednostavna molitva, koja je upućena ka Bogu, i izražava zahvalnost na tome što smo dobro, zdravi, nalazimo se ovde i možemo da se bavimo onim što volimo. To nam izaziva pozitivne emocije, sreću, radost – i trenutak kada se svi zagrlimo mi daje osećaj veće povezanosti sa svim članovima mog tima.

- To je veoma bitno, jer je tenis individualni sport, a vrsta veze koju imam sa svima njima, praćena poštovanjem i posvećenjem višoj sili što smo zajedno u ovoj i budućim životnim misijama je nešto što sada redovno praktikujemo. Ja to sam radim već dugi niz godina, a počeo sam sa ovom praksom i sa prošlim timom, ali ne tako često. Trudim se da svima nama to postane jedna zdrava rutina - objašnjava Novak poreklo i značaj “grupne molitve” članova njegovog tima na kraju svakog treninga.

Postoji dilema dali Novaka ponekad više motiviše “pogrešan” tretman od strane spoljnog faktora, s obzirom na to da neke odluke organizatora i ostalih sportskih činilaca u Melburnu i prošlosti (Vimbldon 2017. i nadalje). Novak ističe da se i pored objektivne kritike koja je primenljva za takve gestove, pokušava da se fokusira samo na “pozitivne stvari” i gleda stvari sa vedrije strane.

- Igrao sam dva od tri meča na Margaret Kortu, što mi se ovde nije desilo u poslednjih 10 godina. Ja bih mogao da gledam na tu situaciju sa negativne pozicije i pitam se da li oni imaju nešto protiv mene i zašto je neko drugi redovno imao prioritet ovde. Ali, takođe mogu da prihvatim stvari i kakve jesu, i izvučem samo ono najbolje iz tih okolnosti. Naprosto, najbolje je reći da nemam zamerke, i izbegnem rasipanje energije na rasprave, nagađanja, osude i slične stvari koje trenutno ne bi trebale da budu deo moje svakodnevice.

Novak je dodao i da mu je svejedno na kom terenu igra jer je željan igre nakon polugodišnje pauze.

- To su moji prioriteti,  očekujem da ću od sada igrati češće i na Rod Lejver Areni. Uvek moram da nađem motiv za borbu, ako želim da se i dalje bavim tenisom na ovom nivou, ako želim da stvaram i postižem zapažene rezultate, moram da nastavim da dajem “sve od sebe” u tom procesu. Iako je činjenica da sam prezadovoljan svojom karijerom i svime što sam postigao u njoj – jednostavno – takav odnos i sve šta on podrazumeva ne dolazi u pitanje, i u tom smislu treba da budem spreman na sve - opisuje svoj stav i razmišljanje povodom dilema u teniskom svetu podstaknutih kriterijumom rasporeda njegovih mečeva na Australijen Openu 2018 dvanaestostruki osvajač grend slem turnira.

(Telegraf.rs)