Šta poraz Alkaraza znači za Đokovića? Zverev učinio Novaku ogromnu uslugu na duže staze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlika na ATP listi se uvećava, što je značajno za start nove sezone, gde će Novak biti ozbiljno ugrožen

Foto: AP/Tanjug

Novak Đoković je ostvario glavni cilj na završnom Mastersu u Torinu, pošto je osigurao prvo mesto na kraju godine pobedom nad Holgerom Runeom u grupnoj fazi.

Već ranije se znalo da je Novaku dovoljna jedna pobeda u grupnoj fazi, i to je ostvario već u prvom meču i kako kaže, sada je sve samo dodatni bonus.

A dodatni bonus može da dođe i ne samo od njegovih mečeva, već i od mečeva glavnih konkurenata, pa je tako poraz Karlosa Alkaraza od Aleksandera Zvereva od 2:1 u prvom kolu B grupe, na duže staze pogodovao Novaku.

Naime, svaki meč u grupnoj fazi boduje se sa dodatnih 200 bodova na završnom Mastersu, pa je tako Novak sada uvećao prednost u odnosu na glavnog konkurenta, jer je prednost pre starta turnira iznosila 1.500 bodova.

Posle prvih mečeva u grupnoj fazi, ona sada iznosi 1.700.

Ovo može da bude značajno već za start naredne godine na Australijan openu, jer Đoković brani titulu, a Alkaraz ne brani ništa, pošto prošle godine nije igrao u Melburnu zbog povrede.

Zbog toga Novaku znači svaki bod koji osvoji na završnom Mastersu, a dodatni bonus je ukoliko ih Alkaraz ne osvoji, jer razlika može da se uveća i preko 2.000 bodova, čime bi onda Novak bio siguran i sačuvao bi prvo mesto bez obzira na učinak na Australijan openu.

Novak novu šansu za bodove ima već u utorak od 21.00 protiv Janika Sinera, dok će Alkaraz u sredu igrati sa poraženim iz duela Medvedev - Rubljov.

(Telegraf.rs)