PO UGLEDU NA PUTINA: Francuzi pozivaju Olanda da pripoji Valoniju Francuskoj

Parisi dnevnik "Valer aktiel" pozvao je francuskog predsednika da pripoji belgijsku frankofonsku regiju Valoniju Francuskoj

Pod naslovom "Živela francuska Valonija", pariski nedeljnik "Valer aktiel" objavio je članak u kojem se francuski predsednik Fransoa Oland poziva da pripoji belgijsku frankofonsku regiju Valoniju Francuskoj.

Uz dozu humora i pozivanje na istorijske činjenice, autor članka, novinar Erik Brine, upoređuje stavove francuskog predsednika u odnosu na Valoniju i ponašanje ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju Krima.

Aneksija Valonije, smatra on, povratila bi "muškost" Olandu, kog mnogi doživljavaju kao "mlitavog" predsednika.

- Francuski predsednik bi oslobodio od flamanskog jarma četiri miliona frankofonske braće - ističe se u članku u kojem se Flamanci, pripadnici druge etničke grupe u Belgiji, tretiraju kao "divljaci" koji hoće da ukinu učenje francuskog jezika u flamanskim školama.

- Naša braća Valonci su žrtve diktata neprijateljske većine: šest miliona separatističkih Flamanaca se svakodnevno sveti za nekadašnju frankofonsku dominaciju - navodi Brine i zaključuje da bi Valonija mogla da postane 27. francuska administrativna regija, baš kao što je Krim postao deo Rusije.

(Telegraf.rs / Tanjug)