Ukrajina u stanju pripravnosti, SAD ne dozvoljava vojnu intervenciju

Ukrajina razmotrila nacrt rezolucije o stanju pripravnosti zemlje. Bela kuća upozorila Rusiju da ne interveniše u istočnoj Ukrajini i zapretila daljim sankcijama

Nacrt rezolucije o stanju pripravnosti Ukrajine podnet je parlamentu te zemlje zbog događaja u Donjecku, Lugansku i Harkovu, koje zvanični Kijev tumači kao pokušaje razbijanja Ukrajine.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksander Turčinov ranije danas je izjavio da separatističke akcije na istoku zemlje, gde su proruski demonstranti okupirali vladine objekte, pokazuju da Rusija spovodi "drugu fazu specijalne operacije" razbijanja Ukrajine.

Najviši zvaničnici ukrajinskog parlamenta razmotrili su nacrt rezolucije o stanju pripravnosti zemlje i zakazali plenarnu sednicu za 8. april, javlja Itar-Tass.

Kijev smatra nezakonitim okupacije vladinih institucija u Donjecku, traži od demonstranata da ih napusti i predlaže da se dijalogom i bez upotrebe sile postigne zakonito rešenje ove situacije.

Bela kuća upozorila je danas Rusiju da ne interveniše u istočnoj Ukrajini i zapretila daljim sankcijama.

Predstavnik Bele kuće Džej Karni rekao je da postoje jaki dokazi da su neki proruski demonstranti, koji su zauzeli vladine zgrade na istoku Ukrajine, bili plaćeni i da nisu lokalno stanovništvo.

Karni je rekao da će doći do ozbiljne eskalacije ukoliko Rusija uđe u istočnu Ukrajinu, otvoreno ili prikriveno, preneo je AP.

On je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da prestane da destabilizacije te oblasti i naglasio da Rusija mora da povuče svoje vojnike s ukrajinske granice.

Proruski demonstranti zauzeli su u nedelju, 6. aprila, regionalne institucije u Donjecku, formirali Narodni Savet i proglasili autonomiju nove Narodne Republike Donjeck. Taj Savet je odlučio da se najkasnije do 11. maja održi referendum o statusu Donjecka. Apelovali su, takođe, na predsednika Rusije Vladimira Putina da im Rusija pruži zaštitu.

(Telegraf.rs / Tanjug)