NASILJE NAD DECOM: Tokom 2013. roditeljima oduzeto čak 412 mališana!

Samo u Beogradu je tokom 2013. godine iz biološke porodice izdvojeno 200 dece. Najčešći razlog izdvajanja bilo je zanemarivanje - izdvojeno 73 deteta, zbog zlostavljanja je izdvojeno 24-oro dece, a zbog zloupotrebe troje dece

Porodično nasilje jedna je od najvećih boljki našeg društva. Činjenica da u 21. veku, u našoj zemlji, uz sve nedaće koje smo pretrpeli, postoje biološki roditelji koji su u stanju da zlostavljaju svoju decu, nedužne mališane, ovih dana potresla je Srbiju. 

Kao da nas nije dovoljno uznnemirila činjenica da se nedeljno Trauma incest centru prijavi čak devet incestnih situacija, juče je osvanuo podatak da je tokom prošle godine zbog nasilja roditeljima oduzeto čak 412 mališana!

Porast ove vrste nasilja nije zanemarljiv naročito ukoliko se zna, da su tokom 2009. godine Centri za socijalni rad evidentirali 841 porodicu u kojoj su deca bila žrtve nasilja, a četiri godine kasnije, tokom 2013. takvih prijava bilo je čak 3.637.

U ovoj crnoj statistici, Beograd se naročito istakao. Od 412 mališana koji su oduzeti od roditelja, beogradske dece je skoro pola.

- Prema evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, u 2013. godini iz biološke porodice izdvojeno je 200 dece. Od tog broja, najčešći razlog izdvajanja bilo je zanemarivanje - izdvojeno 73 deteta, zbog zlostavljanja izdvojeno je 24 dece, zbog zloupotrebe troje dece - kažu iz Gradskog centra za socijalni rad.

Da je stanje crno potvrđuju i prognoze stručnjaka da će ono biti i veće u narednom periodu, jer ne postoji sistemsko rešenje za problem.

Iz udruženja "Prijatelji dece" kažu da se "porast nasilja se ne može odvojiti od činjenice da se neznanje i siromaštvo smatraju za dva najznačajnija uzroka nasilja nad decom. Siromaštvo je u stalnom porastu u našem društvu, a sticanje znanja je komercijalizovano. Sa druge strane nasilje nad decom vise nije tabu tema, te je pojačana vidljivost, a samim tim i prepoznavanje i prijavljivanje nasilja."

Ipak, posebno zabrinjavaju podaci da su žrtve nasilje nad decom sve mlađe, a podsticanje na nasilje sve češće: među vršnjacima, u svakodnevnom životu i medijima. Žrtve nasilja su daleko češće devojčice.

- Uzroci su mnogobrojni i složeni i predmet su ozbiljnih socioloskih i pravnih analiza. Nasilje nad decom se ne može posmatrati van nasilja kao opšteg društvenog fenomena, u kome je porodica na neki način "slika“ naraslog nasilja u svim segmentima života: u školi, na poslu, na ulici, na stadionima... Treba imati u vidu da su i vidovi nasilja nad decom različiti: fizičko, emocionalno, seksualno, ekonomsko nasilje – u pojavnim oblicima često su kombinovani - kažu u ovom udruženju.

Programi prevencije, evidentiranja i prijavljivanja porodičnog nasilja su neophodni i moraju da obuhvate mrežu pedagoga, psihologa, nastavnika, socijalnih radnika, lekara, policajaca, svih predstavnika nadležnih organa i civilnog sektora koji se bavi deco mi mladima.

Nažalost, programi prevencije, koji su od suštinske važnosti, u Srbiji nisu dovoljno razvijeni.

(M. Batinić)