STRAVIČNO: U Srbiji nedeljno najmanje devet incesta! (VIDEO)

U 40 odsto slučajeva počinilac seksualnog nasilja nad detetom je biološki otac. Uzrast prvog incidenta seksualnog zlostavljanja je u proseku osam godina i jedan mesec

  • 17

Svetski dan deteta, 20. novembar, u Srbiji je dočekan s tragičnim statistikama kada je seksualno nasilje nad decom u pitanju. Direktorka Incest trauma centra u Beogradu Dušica Popadić iznela je podatak  da ovom centru nedeljno stigne devet prijava zlostavljanja dece!

Podaci do kojih je došao ovaj centar ukazuju na to da su od petoro dece koja su seksualno zlostavljana čak čak četvoro ženskog pola. U 92 odsto slučajeva počinioci zlostavljana su muškarci.

U 40 odsto slučajeva počinilac seksualnog nasilja nad detetom je biološki otac, dok je u 53 odsto to figura oca (očuh, hranitelj, usvojitelj). U nešto manje slučajeva (18%) počinilac je osoba van porodice poznata detetu (porodični prijatelj, komšija, "privatni profesor"). U skoro 7 odsto slučajeva nad decu seksulano zlostavljaju maloletnici.

Ovde se crna statistika ne završava. Uzrast prvog incidenta seksualnog zlostavljanja je u proseku 8 godina i jedan mesec. Trajanje zlostavljanja je višemesečno u 29% i višegodišnje (najčešće u trajanju od pet godina) u čak 71 odsto slučajeva!

Težina ovog zločina ogleda se i u tome što su napasnici ljudi koji su deci bili bliski.

- Deca su najčešće zlostavljana tako što su dodirivana po telu, ili ih skidaju. To su dodiri ili milovanja koja su sa seksualnom konotacijom. I naravno postoji analno, vaginalno i oralno sekusalno zlostavljanje. Kad govorimo o vaginalnom, znači sa penetracijom, ali ne mora da bude, nekad se korite predmeti - rečeno je prilikom snimanja filma o seksualnom zlostavljanju dece, koji je sniman u saradnji sa Trauma Incest Centrom.

"Kada su deca mala, ne zavisno od toga da li je dečak ili devojčica u pitanju počinioci najčešće zlostavljaju analno", rečeno je tom prilikom.

Seksualno zlostavljanje se ne otkriva odmah i najčešće prođe čak 9 godina od prvog zlostavljanja do prijavljivanja koje najčešće vrši majka deteta.

Organizacija “Prijatelji dece Srbije” predočili su javnosti da je svako drugo dete u našoj zemlji do svoje 14 godine doživelo neku vrstu nasilja, bilo ono emocionalno, fizičko, socijalno...

Iva Eraković, izvršna direktorka ove organizacije kaže za Telegraf da kada se govori o statističkim podacima ne treba zaboraviti da se deteom smatra osoba do 18 goina starosti, ali ni da je kod nas, u porodicama, još uvek prisutno fizičko kažnjavanje, kao obrazac vaspitanja.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dale

    10. mart 2014 | 10:53

    Ko god da zloostavlja svoje dete u bilo kojem smislu, a narocito seksualnom, zelim mu sve najgore muke sveta i dugu i tesku bolest, da se raspada ko gnjida i da crkne kao pacov!

  • ЖAН-KЛOД

    10. mart 2014 | 10:33

    Gospode, kastracija i u zatvor!

  • Semberka

    10. mart 2014 | 11:16

    Za seksualno nasilje nad djecom treba uvesti smrtnu kaznu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA