I NJIMA SE SMRKLO: Banke u minusu posle 10 godina

"Univerzal" i još 14 banaka završilo je prošlu godinu sa gubicima i to je bilo dovoljno da ceo bankarski sektor od 30 banaka bude u minusu

Prvi put u poslednjih 10 godina, banke su prošlu godinu završile u minusu. Gubitak bankarskog sektora je 18 miliona evra.

Dok bankari ukazuju da je to alarmantan podatak, jer problem dolazi iz privrede koja se teško zadužuje i još teže vraća kredite, privreda odgovara da je problem i u visokim kamatama.

"Univerzal" i još 14 banaka završilo je prošlu godinu sa gubicima i to je bilo dovoljno da ceo bankarski sektor od 30 banaka bude u minusu. Udruženje banaka ne saopštava koje su banke u gubicima, a kao razloge za loše rezultate navode manju potrožnju za kreditima, a veće kašnjenje u vraćanju pozajmica, prenosi RTS.

- Banke imaju previše raspoloživih sredstava, a da nema onih kojim bi banke mogle da plasiraju svoje kredite - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prema njegovim rečima, to je dobro za klijente, jer znaju da svakog trenutka mogu da raspolažu svojim parama, a loše za banke jer je "umrtvljeno mnogo para".

(Telegraf.rs)