Potpisan protokol o nekorišćenju nuklearnog oružja

SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska potpisale su protokol na Sporazum o zoni slobodnoj od nuklearnog oružja u Centralnoj Aziji na ceremoniji u sedištu Ujedinjenih nacija

Pet nuklearnih svetskih sila obavezale su se da neće koristiti niti pretiti upotrebom nuklearnog oružja protiv pet centralnoazijskih država koje su zabranile nuklearno oružje.

SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska potpisale su protokol na Sporazum o zoni slobodnoj od nuklearnog oružja u Centralnoj Aziji na ceremoniji u sedištu Ujedinjenih nacija, uveravajući pet država da nuklearno oružje neće biti upotrebljeno protiv njih, preneo je AP.

Pet država - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkemenistan i Uzbekistan - izrazile su nadu da pet nuklearnih sila protokol ratifikovati kako bi on počeo da se primenju pre analize Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1970, koja je planirana za narednu godinu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Tom Kantrimen izjavio je da je današnje potpisivanje protokola "značajan korak u napretku ka nuklearnom neširenju i razoružanju".

(Telegraf.rs / Tanjug)