Putin zabranio psovanje u Rusiji, kazna 1.000 evra!

Zakon zabrane psovanja stupa na snagu 1. jula i od tog datuma za svaku psovku na filmu, u pozorišnoj predstavi ili na koncertu, kazna za pojedinca iznosiće 50 evra, dok će odgovorno pravno lice morati da plati 1.000 evra

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je zakon kojim se zabranjuje psovanje na javnim mestima, uključujući bioskop, pozorište i druge kulturne institucije, kako su objavili ruski mediji.

Zakon stupa na snagu 1. jula i od tog datuma će kršenje ovog zakona navodno nositi sa sobom stroge kazne. Za svaku psovku na filmu, u pozorišnoj predstavi ili na koncertu, kazna za pojedinca iznosiće 50 evra, dok će organizacija ili bilo koje odgovorno pravno lice morati da plati 1.000 evra.

Sličan zakon je usvojen u aprilu prošle godine, kada je zabranjeno psovanje u medijima. U decembru 2013. na Institutu za ruski jezik, na Ruskoj akademiji nauka, usaglašen je spisak od četiri reči koje se smatraju psovkama.

Spisak uključuje dve reči koje označavaju muški i ženski reproduktivni organ, jednu reč koja i opisuje proces razmnožavanja i jednu koja se odnosi na promiskuitetne žene.

Najnoviji zakon, međutim, još uvek nije dostavio spisak zabranjenih reči. Prema podacima Ministarstva kulture, koje je zaduženo za nadgledanja rada pozorišta i izdavanje sertifikata za distribuciju filma, ovaj zakon neće umanjiti umetničke vrednosti.

- Na umetničkom direktoru će biti da proceni šta da radi sa psovkama i da li da probija zakon ili ne. Mi se nećemo mešati u taj proces - rekla je Irina Kaznaceva, portparol ministarstva.

Mnogi reditelji i pisci su se žalili da je novi zakon u sukobu sa zakonom intelektualne svojine, koja nalaže da autorsko delo ne može da se menja.

- Razgovarali smo o ovoj problematici i odlučili da ne menjamo nijedan tekst, uključujući i psovke u njemu, ali da će glumcima biti zabranjeno da improvizuju - rekao je Varvara Faer, deditelj predstave "BerlusPutin" u Moskovskom pozorištu.

U ovom pozorištu se takođe izvodi komad "Demokratija", čija režija uključuje interakciju sa publikom. Naime, tokom izvođenja publika se poziva da iznese svoj stav. U skladu sa novim zakonom, čak i ako se glumci pridržavaju scenarija a neko iz publike opsuje, slede kazne.

(Telegraf.rs)