Od katolika 500.000 dolara za žrtve u BiH, 14.000 $ za Srbiju!

Katolička služba za pomoć (Catholic Relief Services) je objavila da je odvojila 500.000 američkih dolara u ime pomoći žrtvama poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Iznos pomoći se, međutim, razlikuje

Katolička služba za pomoć (Catholic Relief Services) je objavila da je odvojila 500.000 američkih dolara u ime pomoći žrtvama poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Najgore poplave u ovom veku ostavile su na desetine hiljade domova pod vodom, zagadile su zalihe vode za piće, uništile vitalne useve i stočnu hranu. 44 ljudi je izgubilo živote, dok je njih 37,000 raseljeno.

- Ovakva razaranja se mogu uporediti sa ratnim od pre dve decenije. Vidimo bezbroj porodica koje su izgubile svoje domove, useve i stoku. Brojna klizišta su onemogućila bezbedan povratak kućama. Posebno smo zabrinuti zbog nagaznih mina koje su poplave i kližišta ispremeštale - rekao je Mark D'Silva, predstavnik Katoličke službe za pomoć u Bosni i Hercegovini.

Tokom prošle nedelje, Balkan je imao više kiša u periodu od tri dana, nego što inače padne za tri meseca. Kako voda počinje da se povlači, najhitnije potrebe su čista voda, hrana, sanacija i rasčišćavanja ruševina, podrška poljoprivrednicima za presađivanje useva i stočne hrane.

- Naši timovi na terenu i partneri će posetiti najugroženije zajednice u narednih nekoliko dana, da bi pomogli porodicama da se vrate kućama i da počnu da ponovo grade svoje živote i naselja - rekao je D'Silva.

Katolička služba za pomoć 23. maja šalje osam timova eksperata, koji će posetiti teško pogođene regione i odrediti koje su najveće potrebe stanovništva. Tokom prvih nekoliko dana poplava, prebačeno je 58,000 dolara opštinama Srebrnica, Bratunac, Maglaj i Doboj.

U Srbiji je hitna pomoć već upućena Humanitarnom fondu pravoslavne crkve - Čovekoljublje, u iznosu od 14,000 američkih dolara.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)