PAŽNJA, MINE: Nabujala voda sa sobom nosi i minska polja, dolaze li i do Srbije?

- Specijalne jedinice Vojske Srbije budno prate dešavanja u regionu i ništa neće prepustiti slučaju. Uopšte nema opasnosti, nije to baš tako lako izvodljivo - kaže ministar odbrane Bratislav Gašić

  • 19

Ogromne količine vode i poplave koje su pogodile prostor bivše Jugoslavije, pored klizišta, pokrenule su brojna minska polja u Bosni i Hercegovini, pa se tako nad Srbijom nadvila još jedna opasnost - da neke od mina doplove Savom do nekih od srpskih gradova.

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže za Telegraf.rs da Vojska Srbije prati situaciju vezenu za zalutale i polavljene mine i da nema razloga za brigu jer specijalne jedinice drže sve pod kontrolom.

Ogromna količina vode koja je pala na teritoriju bivše Jugoslavije, pored klizišta koje je rušilo kuće, odnosilo puteve i pomeralo čitave planine, pokrenula je isto tako veliki broj minskih polja, koja su bila neobezbeđena s teritorije Bosne.

Stručnjaci procenjuju da se na teritoriji BiH nalazi nerazminirano još oko 120.000 zaostalih mina posle poslednjih ratova.

Stručnjaci za deminiranje upozoravaju da bi vodena bujica mogla ova minska polja da odvuče i preseli do susednih država i sve do Crnog mora. Postoji strah da bi ih Sava, a zatim i Dunav, mogli odneti do Hrvatske i Srbije, pa čak i Bugarske i Rumunije.

Stručnjaci upozoravaju da bi se mine mogle zaglaviti u turbinama hidrocentrala.

Upravo su područja oko Doboja i Olova, koja su najviše stradala u poplavama, imala najviše nerazminiranih površina.

Ministar odbrane Gašić kaže za naš portal da nema razloga za bilo kakvu bojazan.

- Specijalne jedinice Vojske Srbije budno prate dešavanja u regionu i ništa neće prepustiti slučaju. Uopšte nema opasnosti da se tako nešto odigra, nije to baš tako lako izvodljivo. Ali, budite ubeđeni da sve držimo pod kontrolom i da Srbija neće imati takvih problema - ističe Gašić.

Podsetimo, na području distrikta Brčko, koje su pogodile poplave, voda je pomakla minsko polje i dogodila se eksplozija jedne mine, ali nije bilo povređenih. Takođe, na više lokacija gde se voda povukla pronađene su bombe, granate i oružje.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA