RESPEKT DO NEBA! Spasili više od 400 životinja iz Obrenovca! (FOTO)

Zahvaljujući humanitarnoj akciji spasavanja napuštenih životinja iz Obrenovca, koju je organizovala Sanja Pavićević iz Beograda, a koju su sproveli volonteri iz Srbije, Nemačke, Austrije i Rumunije, više od 400 životinja smešteno je u azile

Sanja Pavićević iz Beograda je nakon velikih poplava koje su zadesile Obrenovac, postala pravi heroj. Za nekoliko dana organizovala je veliku akciju spasavanja životinja iz poplavljenog grada, omogućila njihov smeštaj i organizovala spasilačke ekipe iz Nemačke, Austrije i Rumunije. Oni su i dalje na terenu i pokušavaju da evakuišu preostale.

Zahvaljujući ovoj humanitarnoj akciji, do sada je spaseno više od 400 životinja iz Obrenovca!

Nakon izbavljenja, njima se obezbeđuje hrana i smeštaj, a vlasnici se obaveštavaju o tome gde se oni nalaze i kada mogu da ih preuzmu. Spasilačke ekipe na terenu takođe sklanjaju leševe utopljenih životinja i organizuju transport do kafilerija gde se spaljuju.

Iako je uradila ogroman posao, Sanja ne želi da se preterano eksponira, i navodi da je ona samo želela da pomogne životinjama, jer su je potresle slike koje su dolazile iz Obrenovca, a koje su prikazivale napuštene životinje koje se dave u bujicama vode.

- Sebe smatram običnom osobom iz naroda koja je uradila nešto da bi pomogla jadnim životinjama koje su bile napuštene, a kojima nije bilo dozvoljeno da se evakuišu. Ja sam odlučila to da uradim i za 24 sata je sve to bilo organizovano uz pomoć drugih ljudi, koji su rešili da budu na terenu i da fizički obave taj posao. To se veoma brzo razgranalo, sada mi telefon non-stop zvoni i ima previše posla - navodi ona.

Sanja kaže da je do sada spaseno više od 400 životinja, koje su dobile privremeni smeštaj i hranu.

- Svi oni kojima su ljubimci ostali u Obrenovcu i koji su spaseni, mogu da kontaktiraju organizacije "Alfa", "Beta", kao i Fejsbuk stranu "Vet klinike" na kojoj se nalaze informacije o njima. Užasava me jedino primitivizam ljudi koji su ostavljali životinje vezane, bez ikakve mogućnosti da se spasu, kao i oni koji ne žele da dođu u azil da ih preuzmu, već im odgovara da ostanu tamo. Međutim, to nije rešenje, jer njihov smeštaj je u većini slučajeva samo privremen - ističe ona.

Jedan od najaktivnijih volontera na terenu je Zoran Bošković, koji je krenuo sa spasavanjem još od petka, kada je u Obrenovcu bilo najkritičnije. On navodi da je u početku, kada je bilo najpotrebnije, spasavao ljude, da bi tek nakon toga prešao da, na sopstvenu inicijativu, spasava životinje.

- Ja sam došao ovde samoinicijativno, i nisam član nikakvog udruženja. Želeo sam da pomognem koliko mogu. Ovde sam od petka, i tada, kada je bilo najkritičnije, spasavao sam ljude, jer je zaista bio haos. Nakon toga, kada se uspostavio sistem spasavanja i kada su u Obrenovac došle bezbedonosne i spasilačke snage u punom obimu, krenuo sam da spasavam životinje. To radim još uvek. Prošao sam najkritičnija mesta u Obrenovcu i mislim da smo uklonili sve ljubimce koji su bili ugroženi. Ostali su samo na pojedinim mestima leševi uginulih, a i oni će biti uskoro sklonjeni - kaže Bošković.

Ovaj hrabri spasilac napominje da će u Obrenovcu ostati dok je to potrebno, jer još ima dosta posla i mnogima je potrebna pomoć.

- Uzeo sam godišnji odmor do ponedeljka i do tada ću sigurno biti ovde, a za period koji dolazi nakon toga ću videti naknadno - kroz osmeh kaže Zoran.

(Telegraf.rs)