FUKUŠIMA: Drama koja je potresla svet, godinu dana kasnije (FOTO / VIDEO)

Godinu dana nakon najveće nuklearne katastrofe u istoriji, Vlada Japana poručuje da je došao kraj nuklearnoj krizi, ali građani i dalje strahuju

Na današnji dan pre tačno godinu dana obalu grada Sendai na severoistoku Japana pogodio je podmorski zemljotres od devet stepeni Rihtera, koji je izazvao cunami nezabeleženih razmera, čudovište koje je bacalo automobile i do deset metara u visinu. U zemljotresu je živote izgubilo oko 20.000 ljudi.

Međutim, prava drama, ona koja je uzdrmala ceo svet, tek je usledila. Kao posledica zemljotresa usledila je eksplozija tri nuklearna reaktora elektrane "Fukušima Daići", što je izazvalo nuklearnu katastrofu, najveću u istoriji.

Godinu dana kasnije niko još precizno ne zna kakve će posledice eksplozija nuklearke ostaviti na čovečanstvo.

Prema rečima Lusi Kraft, novinarke CBS, zvaničnici čak ni satima nakon zemljotresa nisu mogli da pretpostave kolike su razmere nuklearne katastrofe.

-  U tom trenutku niko nije znao šta može da očekuje. Kakve ćemo posledice pretrpeti od radijacije? Posledice ravne Černobilju? Niko nije mogao da da konkretan odgovor -  istakla je Kraftova.

Telegraf.rs / Isidora Danić