PANIKA: U Rumuniji potvrđena bolest "ludih krava"!

Sumnjivi uzorak goveđeg mesa poslat je na testiranje u britansku laboratoriju, gde je potvrđeno prisustvo bolesti kravljeg ludila. Rusija je već zabranila uvoz goveđeg mesa iz Rumunije

Kod govedine iz Rumunije potvrđen je slučaj goveđe spongiformne encefalopatije, odnosno bolesti kravljeg ludila, potvrdila je rumunska agencija za javno zdravlje.

Sumnjivi uzorak goveđeg mesa poslat je na testiranje u britansku laboratoriju, gde je potvrđeno prisustvo bolesti kravljeg ludila.

- Ovo je izolovan slučaj - tvrde iz rumunske agencije za javno zdravlje.

Rumunija svake godine izvozi oko milion grla stoke, a najviše Holandiju, Italiju i Hrvatsku.  Ipak, nakon pojave kravljeg ludila, prva je reagovala Rusija, koja je već u utorak zabranila uvoz govedine iz Rumunije. Rusi su prvi primetili prisustvo kravljeg ludila u goveđem mesu iz Rumunije.

Bolest kravljeg ludila smrtonosna je za krave, ali i za ljude. Obično se javlja kod ljudi starijih od 60 godina, a 90 odsto pacijenata umre već u prvoj godini od utvrđivanja bolesti.

Simptomi su gubitak pamćenja, promene u ponašanju, poremećaj vida, nedostatak koordinacije. Posle određenog vremena zaražena osoba pada u komu, a potom i umire.

(Telegraf.rs)