Amerika zabranjuje unošenje praznih mobilnih telefona u avion

Obezbeđenje će od putnika tražiti da na aerodromu isključe svoje mobilne telefone, a ukoliko im je prazna baterija, neće smeti da uređaj unesu u avion. Isto će važiti za laptopove, jer se sumnja da je Al Kaida razvila novi vid eksploziva

Amerika je danas objavila da mobilni telefoni kojima je prazna baterija više neće biti dozvoljeni u avionima. Ova mera, koja će sasvim sigurno izazvati haos na aerodromima širom sveta, deo je pokušaja američke sigurnosne administracije da pojača nadzor i smanji brigu zbog terorista koji pokušavaju da raznesu avione.

Kako navode svetski mediji, obezbeđenje će od putnika tražiti da na aerodromu isključe svoje mobilne telefone, a ukoliko im je prazna baterija sprava neće smeti da se unese u avion. Isto će važiti za laptopove. Ovo znači da će putnici prvo pred obezbeđenjem morati da upale spravu, a onda je na njihove oči i ugase. Nema sumnje da će ljudi u panici tražiti punjače po aerodromu.

Američki zvaničnici su zabrinuti da mobilni telefoni, tableti, laptopovi i druge elektronske sprave mogu da se koriste kao bombe, zato što se sumnja da je Al Kaida razvila novu vrstu eksploziva.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)