SVET U STRAHU: Aerodromi strepe od novih napada Al Kaidinih bombaša samoubica (FOTO) (VIDEO)

Al Kaidini najbolji proizvođači bombi trenutno rade na napravi koja će moći da izbegne skener i biće sakrivena u telu teroriste, ili u nekom elektronskom aparatu. U poslednjih par dana, ambasade SAD u Ugandi i Alžiru su obaveštene da postoji mogućnost od terorističkih napada

  • 7

Aerodromi širom sveta su u pripravnosti zbog straha da su fanatici iz Jemena i Sirije udružili snage da bi sproveli bombaške napade u avionima.

Ibrahim Hasan al-Asiri, čovek koji pravi bombe za terorističku organizaciju Al Kaidu, trenutno radi na bombi koja se neće videti na skeneru, a biće smeštena ili u telu bombaša-samoubice ili u nekom elekronskom aparatu. Baza Ibrahima i njegovog tima je smeštena u Jemenu. Šefovi za bezbednost strahuju da će "ljudske bombe" imati evropske pasoše i pripremljene da koriste smrtonosnu novu tehnologiju koja će eksplodirati dok je avion u vazduhu.

Turisti koji se spremaju za godišnje odmore mogu da se suoče sa kašnjenjem i odlaganjem letova, zbog budućih obimnih provera. Sjedinjene Američke Države su naredile svim aerodromima da pojačaju sigurnost zbog osnovane terorističke pretnje.

Agenti CIA su otkrili da neke bombe mogu da se naprave sa nekoliko kapljica tečnog eksploziva i nemetalnog detonirajućeg uređaja. Hiruškim putem se bomba stavlja u telo bombaša ili će biti sakrivena u nekom električnom uređaju, ili u cipelu, a postojaće male šanse da bude detektovana.

Džejedž Džonson, američki sekretar iz Odeljenja za unutrašnju bezbednost, najavio je dodatne mere bezbednosti, "vidljive i nevidljive", koje će se koristiti da bi pokušali da osujete terorističke napade.

- Dali smo aktuelne i relevantne informacije našim saveznicima, a konsultovali smo i vazduhoplovnu industriju - rekao je Džonson.

Na londonskom aerodromu "Hitrou", od putnika se traži da isključe laptopove, mobilne telefone i druge elektronske uređaje, da bi prošli obezbeđenje. Filip Baum, britanski stručnjak za bezbednost avcijacije, upozorio je da će povećana bezbednost značiti duže redove i čekanja u prometnim letnjim mesecima.

- Doneli smo ove odluke zbog dokaza koji su nam dali naši partneri. Nakon razgovora sa Amerikancima, rešili smo da uvedemo dodatne mere predostrožnosti i dodatne provere - rekao je Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije.

Ono što dodatno brine je postojanje mogućnosti da je jemenska Al Kaida na Arapskom poluostrvu, sa vođom Ibrahimom Hasanom al-Asirijem, povezana sa džihadistima u Siriji. Hiljade zapadnih boraca, koji učestvuju u krvavom građanskom ratu u Siriji, imaju važeće pasoše i vize, i mogu neometano da se ukrcaju na let za SAD.

- Postoji veliki broj stranih boraca koji su otišli u Siriju, oko 7.000 njih. Neki od njih mogu da se vrate kući i da sprovedu napade. Oni se teško prate, jer mogu veoma lako da pređu u Tursku iz Sirije - rekao je Majkl Morel, bivši zamenik direktora CIA.

Od 2009 godine, Al Kaida i njene pridružene grupe bezuspešno su planirale barem tri bombaška napada na američkim letovima, a eksplozivne naprave su postavljane od strane njihovih operativaca.

Pre par dana, američka amabasada u Kampali dobila je informaciju od policije Ugande da njihovi obaveštajni izvori veruju da će biti izvršen teroristički napad. Ambasada SAD u Alžiru, takođe je upozorena na mogući napad terorista, u blizini američkog hotela u alžirskoj prestonici.

U saopštenju ambasade je rečeno da je osoblju preporučeno da ne ulaze u hotel koji vode američke kompanije, na Dan nezavisnosti SAD 4. jula, kao i na Dan nezavisnosti Alžira 5. jula. Najnovije upozorenje je jedno od nekoliko američkih vezano za moguće napade radikalnih grupa.

Francuska će takođe povećati bezbednost na svojim aerodromima na zahtev SAD, saopštili su danas francuski zvaničnici civilne avijacije. To su učinile i druge države na zahtev SAD da se pojačaju sigurnosne mere na aerodromima na kojima ima direktnih letova za SAD.

Zvaničnici su savetovali putnike koji se ukrcavaju na avione koji lete za SAD da ranije dođu na aerodrome radi dodatnih mera. Te sigurnosne mere posebno će se osetiti na pariskim aerodromima "Šarl de Gol" i "Orli", ali na aerodromima u Nici i Marseju.

Velika Britanija i Belgija saopštile su u četvrtak da uvode rigoroznije bezbednosne mere na aerodromima.

SAD nisu javno dale razlog za povećanje stepena bezbednosti, ali verovatno je reč o strahu od radikalnih islamista koji putuju iz Evrope da se bore na Bliskom istoku, a koji bi mogli da postanu pretnja prilikom njihovog povratka sa ratišta.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA