EU objavila prošireni spisak sankcija Rusiji

Sada se na "crnoj listi" EU nalazi ukupno 87 fizičkih i 20 pravnih lica, podseća ruska agencija. Rusko ministarstvo spoljnjih poslova danas je saopštilo da će se nove sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini nepovoljno odraziti na saradnju u oblasti bezbednosti

Evropska unija je danas objavila da je proširila sankcije Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini, na kome su imena još 15 ljudi, među njima šefovi obaveštajnih službi, kao i 18 kompanija i organizacija. Evropska unija je u Službenom glasniku objavila odluku Saveta EU od 24. jula o zamrzavanju imovine i uvođenju zabrane izdavanja viza ovim osobama, firmama i organizacijama.

Na listi su direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije Aleksandar Bortnjikov, direktor Spoljne obaveštajne službe Mihail Fradkov i čelnik ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov, preneo je Itar-tas s.

Bortnjikov i Fradkov stavljeni su na spisak zbog "učestvovanja u kreiranju politike ruske vlade kojom se ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", navedeno je u Službenom glasniku.

Kadirov "je u izjavama podržao nezakonitu aneksiju Krima i oružanu pobunu u Ukrajini", dodaje se u Službenom glasniku. Navedeno je i da je čečenski lider "izrazio spremnost da pošalje 74.000 čečenskih dobrovoljaca u Ukrajinu" ako to bude zatraženo od njega, prenosi AFP.

Na spisku su i predsednik Saveta za bezbednost i njegov zamenik Nikolaj Patrušev i Rašid Nurgalijev, član tog saveta Boris Grizlov, načelnik u FSB Sergej Beseda, poslanik Dume (donjeg doma parlamenta) Mihail Ðogtjarjev, gubernator Pokrajine Krasnodar Aleksandar Tkačev.

Na spisku su, takođe, načelnik u Ministarstvu odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Pavel Gubarjov i njegova supruga Jekaterina, predstavnik komande snaga DNR Fjodor Berezin, predsednik "Republike Novorusija" Valerij Kaurov, vojni komandiri ustanika na istoku Ukrajine Sergej Zdriljuk i Aleksandar Anjufejev.

Među pravnim licima nalazi se devet kompanija i devet državnih i društvenih organizacija, uključujući administracije samoproglašenih DRN i Luganske Narodne Republike, "Federativna Država Novorosija", Međunarodni savez društvenih udruženja "Velika Donska vojska", patriotska organizacija "Sobolj", borbene strukture ustanika "Luganska garda", "Armije jugoistoka", "Narodni ustanak Donbasa", bataljon "Istok".

Na spisku kompanija je devet krimskih struktura, državnih preduzeća, "Kerčenska plovidba", "Sevastopoljska morska trgovačka luka", "Kerčenska morska trgovačka luka", "Universal-Avia", letovalište "Nižnjaja Oreanda", "Azovska proizvodnja alkoholnih pića", Nacionalni proizvodno-poljoprivredni kombinat "Masandra", Nacionalni institut loze i vina "Magarač", Fabrika šampanjca "Nova svetlost".

Sada se na "crnoj listi" EU nalazi ukupno 87 fizičkih i 20 pravnih lica, podseća ruska agencija.

Svima njima je do novembra ove godine zabranjen ulaz u EU, a njihova sredstva u slučaju da budu pronađena u evropskim bankama podložna su zamrzavanju, dok je evropskim kompanijama zabranjeno da posluju sa pravnim licima sa liste.

EU je, takođe, spremna da sledeće nedelje usvoji sankcije koje se odnose na ekonomski sektor, u oblasti pristupa finansijskim tržištima, prodaje oružja, energetske tehnologije, kao i tehnologije koja ima dvostruku civilnu i vojnu upotrebu.

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova danas je saopštilo da će se nove sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini nepovoljno odraziti na saradnju u oblasti bezbednosti.

- Nova lista sankcija predstavlja direktan dokaz da su članice EU krenule putem smanjivanja saradnje sa Rusijom kada se radi o pitanjima međunarodne i regionalne bezbednosti - navelo je ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.

Itar-Tas s navodi da je rusko ministarstvo, takođe, reklo da je EU postala zavisna od Vašingtona.

(Telegraf.rs / Tanjug)