Ovom čoveku Putin duguje milijarde dolara!

Nekadašnji većinski akcionar naftne kompanije Jukos sudskom presudom dobio je 50 milijardi dolara u sporu protiv Rusije

Bivši većinski akcionar naftne kompanije Jukos (Leonid Nevzlin) saopštio je danas da je sudskom presudom dobio 50 milijardi dolara u sporu protiv Rusije.

U najvećem arbitražnom postupku do sada, sudu u Londonu obratila se kompanija GML, nekadašnja Grupa Menetap ltd, finansijska holding kompanija koja je bila najveći akcionar u Jukosu.

Taj holding tražio je od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju Jukosa.

Bivši direktor Mihail Hodorkovski napravio je od Jukosa najveću naftnu kompaniju u vlasništvu investitora nakon raspada SSSR-a.

Kako je naveo GML, Stalni arbitražni sud je presudio da je Ruska Federacija oterala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu čineći sve što je potrebno da to postigne.

Direktor GML Tim Ozborn (Osborne) istakao je da presuda predstavlja veliki korak za akcionare kompanije.

- Većinski akcionari Jukosa ostavljeni su bez kompenzacije za gubitak njihovih ulaganja kada je Rusija nelegalno eksproprisala Jukos - naveo je Ozborn, dodajući da je to "ključni korak napred za akcionare koji su se za tu odluku borili deset godina".

Inače, Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru pošto je osudjen za utaju poreza i prevaru. Pomilovan je i pušten iz zatvora krajem prošle godine.

U međunarodnim krugovima proces protiv Hodorkovskog kritikovan je kao politički motivisan, jer je on bio oštar kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina.

(Telegraf.rs / Tanjug)