TELEVIZIJSKE MISTERIJE: Čim zagrmi gubi se signal na televizoru! Evo i zašto!

Pri vremenskim nepogodama zbog prirode samog satelitskog signala, dolazi do opadanja kvaliteta signala sa satelita preko kojih operateri preuzimaju određene televizijske kanale

Jako nevreme, pljuskovi, oluje i grmljavina koji danima traju u Srbiji i one najveće ljubitelje prirode primorali su da slobodno vreme provode u kućnoj atmosferi, najčešće uz upaljen televizor.

Međutim, sigurno vam se dogodilo da dok se opuštate uz omiljeni tv program na svom prijemniku ugledate - sneg. Ne onaj, pravi, već televizijski, koji govori da ste upravo ostali bez signala.

Iako uredno plaćate sve pretplate, operateri ne mogu da vam garantuju da usled snažnih oluja neće doći do prekida emitovanja nekih programa. Zašto se to dešava, objasnili su nam iz SBB-a.

- Signal pojedinih televizijskih kanala se do korisnika satelitske ili kablovske televizije prenosi putem satelitskih veza. Pri vremenskim nepogodama kao što su npr. obilni letnji pljuskovi, zbog prirode samog satelitskog signala, dolazi do opadanja kvaliteta signala sa satelita preko kojih operatori preuzimaju određene televizijske kanale. Samim tim, pošto dolazni signal koji operatori dobijaju nije dobar, oni nisu u mogućnosti ni da ga pruže krajnjem korisniku. Ovo se ne odnosi na kanale čije sadržaje/programe operatori dobijaju putem direktne veze, optičkih kablova, a ne preko satelita - navode iz ove operaterske kompanije.

Dejan Georgijev iz kablovskog operatora "Orion" kaže da do prekida emitovanja nekih programa može da dođe tokom oluje, ali se signal jako brzo uspostavlja.

(M. B.)