SRBIJA U PRIPRAVNOSTI: Motrimo na ebolu, malariju i koleru!

Od početka godine je u Srbiji prijavljeno 128 epidemija, tokom kojih je 1.374 osoba obolelo, 396 osoba je lečeno, a 11 je umrlo

U Srbiji se trenutno 210 osoba nalazi pod zdravstvenim nadzorom zbog sprečavanja unošenja zaraznih bolesti. Od ovog broja, 24 osobe doputovale su iz afričkih zemalja u kojima vlada ebola, uglavnom iz Nigerije.

Preostalim osobama je rešenje o nadzoru uručeno mahom zbog kolere i malarije. Većina ovih osoba ušla je u zemlju između 08. i 21. avgusta i moraju da budu pod nadzorom sve dok traje inkubiacija, što je u slučaju ebole 21 dan, izjavila je za Novosti dr Bojana Grgić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Iako je pooštren nadzor zbog trenutno aktuelne ebole koja je prepala ceo svet, ne znači da je Srbija pošteđena uobičajenih, manje opasnih, zaraza.

Od početka godine je u Srbiji prijavljeno 128 epidemija, tokom kojih je 1.374 osoba obolelo, 396 osoba je lečeno, a 11 je umrlo.

- Od početka godine je registrovano nešto više od 8.000 obolelih od crevnih zaraza, što je neznatno više nego u istom preriodu prošle i pretprošle godine - izjavila je dr Grgić.

Posle poplava se, osim od crevnih zaraza, strahovalo i od groznice Zapadnog Nila, od čega je ove godine obolelo 10 osoba, dok je dvoje umrlo. Za ovu groznicu se očekuje da jenjava i da će ishod biti bolji u odnosu na prošlu godinu.

(Telegraf.rs)