KAMERON POSLE REFERENDUMA: Škotska je rekla NE otcepljenju, Britanija ide napred!

- Pitanje nezavisnosti je rešeno bar za jednu generaciju, a možda, kako to kaže Aleks Salmond, možda i zauvek. Bilo je ispravno to što smo poštovali želju naroda Škotske da se izjasne. Sada nema mesta za nedoumice i rasprave. Nema mesta za ponavljanje - rekao je premijer Velike Britanije

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da je posle referenduma vreme da Ujedinjeno Kraljevstvo krene napred i da nema mesta preispitivanju rezultata.

- Pitanje nezavisnosti je rešeno bar za jednu generaciju, a možda, kako to kaže Aleks Salmond, možda i zauvek. Bilo je ispravno to što smo poštovali želju naroda Škotske da se izjasne. Sada nema mesta za nedoumice i rasprave. Nema mesta za ponavljanje - rekao je Kameron.

Kameron je naveo da su svi čuli volju naroda Škotske i poručio onima koji su zaokružili "da" da ih čuje.

- Sada je vreme da naše Ujedinjeno kraljevstvo stane zajedno i krene napred. To je osećanje koje ne dele samo ljudi u ovoj zemlji, već širom sveta - rekao je Kameron.

On je podvukao da je referendum dao jasan rezultat koji je sačuvao zemlju i četiri nacije zajedno, kao i da je vreme za paket kojim su Škotskoj obećanja šira ovlašćenja.

- Kao i milioni ljudi, ja sam oduševljen rezultatom. Mi smo ponudili plan za dalje i to ćemo uraditi i u parlamentu. Postaraćemo se da ono što smo najavili bude ispunjeno u potpunosti - rekao je on.

Kameron je rekao da je vreme za bolju zajedničku budućnost i dodao da je važno to što je Britanija zemlja u kojoj se ovakva pitanja rešavaju mirno, glasačkom kutijom.

Potpredsednik vlade Velike Britanije Nik Kleg je rekao nešto ranije da je "oduševljen značajnom odlukom naroda u Škotskoj da očuvaju porodicu naroda za naredne generacije".

"Glas protiv nezavisnosti jasno nije bio i glas protiv promena i zato sada moramo pravovremeno i u celosti reagovati radikalnim paketom i davanjem novih, većih ovlašćenja Škotskoj", rekao je Kleg.

(Telegraf.rs / Tanjug)