Pronalazači LED lampi dobili Nobelovu nagradu za fiziku (FOTO)

Nobelovu nagradu za fiziku dele japanski naučnici Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Amerikanac Šudži Nakamura. Juče je dodeljena nagrada za medicinu, a sutra će biti dodela priznanja za mir, ekonomiju i hemiju. Nagrada za svaku oblast je 880.000 evra

Japanski naučnici Isamu Akasaki i Hiroši Amano i Amerikanac Šudži Nakamura ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za izum novih, efikasnijih sijalica koje ne zagađuju toliko prirodnu okolinu, plavih LE dioda - LED.

- Sa pronalaskom LED lampi sada imamo dugotrajnije i efikasnije alternative drugim svetlosnim izvorima. Kako se četvrtina svetske struje koristi za osvetljenje, LED doprinose očuvanju resursa Zemlje - navodi se u saopštenju Švedske kraljevske akademije nauka koja dodeljuje nagradu vrednu osam miliona kruna (880.000 dolara).

Akasaki radi na Meidžo univerzitetu u Japanu, a Amano je profesor na Nagoja univerzitetu dok je Nakamura, rođen u Japanu ali je američki državljanin i radi na Univerzitetu Kalifornije.

Nobelove nagrade dodeljuju se od 1901. godine za dostignuća u nauci, književnosti i miru i u skladu sa željama tvorca dinamita, biznismena Alfreda Nobela.

Crvene i zelene LE diode proizvedene su još 1960-ih ali je transformaciju svetlosne tehnologije ova trojka pokrenula početkom 1990-ih izumom plavih dioda, prenose elektronski mediji.

Juče je dodeljana nagrada za dostignuće iz medicine, koju su podelili tri naučnika.

Članovi nagrađenog tima stručnjaka utvrdili su kako funkcioniše sistem u mozgu koji nam omogućava da se orijentišemo u prostoru.

(Telegraf.rs / Beta)