Nobelovu nagradu za medicinu dobila tri naučnika! (VIDEO)

Nagradu za medicinu ove godine dele Džon O'Kif, Maj Brit Moser i Edvard Moser. Sutra je dodela nagrada za fiziku, a u sredu za mir, ekonomiju i hemiju. Nagrada za svaku od oblasti je osam miliona švedskih kruna (880.000 evra)

  • 0

Dobitnci Nobelove nagrade za medicinu ove godine deli više naučnika. Nagradu za medicinu ove godine dele Džon O'Kif, Maj Brit Moser i Edvard Moser.

Polovina nagrade pripada naučniku Džonu O'Kifu, a drugu polovinu dele Maj Brit Mozer i Edvard Mozer, saopštio je sekretar Nobelovog komiteta za medicinu Goran Hanson.

Sutra je dodela nagrada za fiziku, a u sredu za mir, ekonomiju i hemiju. Nagrada za svaku od oblasti je osam miliona švedskih kruna (880.000 evra). Ako u nekoj oblasti ima više dobitnika - što se obično dešava u nauci, dobitnici dele tu novčanu nagradu.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovečanstvu.

Svečana dodela nagrada je 10. decembra, na dan Nobelove smrti, a prizanja se uručuju u Stokholmu - medicina/fiziologija, hemija, fizika, ekonomija, književnost - a u Oslu gde nagrada za mir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA