KUČE IMA EBOLU? Ubijaju psa zaražene španske bolničarke! (FOTO)

Vlasti u Španiji su u saopštenju navele da postoji rizik da pas bude "nosilac virusa, iako ne pokazuje simptome bolesti"

Pas medicinske sestre koja je prvi zaraženi pacijent ebolom van Zapadne Afrike, biće uspavan kako ističu vlasti u Španiji. Aktivisti za zaštitu životinja i muž medicinske sestre pokreću kampanju spasavanja Ekskalibura, ljubimca ove porodice.

- Rekli su mi da će, ako im ne dam odobrenje, nabaviti sudski nalog da silom uđu u moju kuću i žrtvuju psa - poručio je suprug bolničarke Havijer Limon medijima u Madridu, kako bi se suprostavio ovoj strogoj odluci Ministarstva zdravlja.

Vlasti su u saopštenju navele da postoji rizik da pas bude "nosilac virusa, iako ne pokazuje simptome bolesti".

Dosadašnja naučna saznanja o eboli ukazuju na to da postoji veliki rizik da smrtonosni virus bude prenet sa životinje na čoveka, što je i razlog ove drastične mere. Međutim, vlasti naglašavaju da će Ekskalibur biti uspavan na human način, tako da neće patiti, a njegovo telo kasnije biće spaljeno.

Organizacije za zaštitu životinja tvrde da nema dokaza da se virus može preneti sa životinje na čoveka i predlažu da i pas bude stavljen u karantin i leči, ukoliko bude potrebno. Ova priča pokrenula je kampanju i peticiju na Tviteru "SalvemosAExcalibur" (Spasimo Ekskalibura).

Bolničarka je bila deo medicinskog tima koji se brinuo o 69-godišnjem španskom svešteniku koji je preminuo prošlog meseca nakon što je u Madrid prebačen iz Sijera Leonea. Prvi simptomi kod bolničarke pojavili su se 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i stavljena je u izolaciju, a u karantin su stavljene još tri osobe.

Ministarka zdravlja Ana Mato je rekla da je aktiviran protokol za hitne slučajeve i da vlasti pokušavaju da utvrde izvor zaraze.

(Telegraf.rs/ Tanjug)