Proslava oslobođenja završava se muzičko-filmskim spektaklom "Priča o čvrgama i nebu" Dragana Bjelogrlića (VIDEO)

- Tekst za ovaj spektakl napisao je Vladimir Kecmanović, u njemu učestvuju hor i orkestar RTS-a, preko stotinu igrača AKUD „Ivo Lola Ribar”, a muziku je napisao Manjifiko. Ovaj spektakl je, uz Vojnu paradu "Korak pobednika”, koja se održava sutra, najznačajnija manifestacija u okviru proslave oslobođenja Beograda - rekao je Goran Vesić

Predsednik Organizacionog odbora za proslavu 70 godina od oslobođenja Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će se proslava oslobođenja grada, koja je počela 12. oktobra, završiti muzičko-filmskim spektaklom u režiji Dragana Bjelogrlića "Priča o čvrgama i nebu”, koji će biti premijerno prikazan u nedelju, 19. oktobra u "Sava centru”.

- Obeležavanje 70 godina od oslobođenja Beograda biće završeno u nedelju, 19. oktobra u „Sava centru” u 20 sati, kada će biti izveden muzičko-filmski spektakl "Priča o čvrgama i nebu” u režiji Dragana Bjelogrlića. Tekst za ovaj spektakl napisao je Vladimir Kecmanović, u njemu učestvuju hor i orkestar RTS-a, preko stotinu igrača AKUD „Ivo Lola Ribar”, a muziku je napisao Manjifiko. Ovaj spektakl je, uz Vojnu paradu "Korak pobednika”, koja se održava sutra, najznačajnija manifestacija u okviru proslave oslobođenja Beograda - izjavio je Goran Vesić.

On je dodao da će na ovoj predstavi biti državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i brojne javne ličnosti i napomenuo da, na poziv SUBNOR-a, u Beograd dolaze predstavnici ratnih veterana iz Ruske federacije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U nedelju uveče, 70 godina slobode proslaviće u „Sava centru” više stotina boraca koji su oslobađali Beograd, među kojima su i četiri narodna heroja - rekao je Goran Vesić.

Vesić je dodao da je Grad Beograd od 12. oktobra svakog dana održavao nekoliko kulturnih manifestacija u čast velikog praznika i dodao da će večeras u Konaku kneginje Ljubice biti otvorena izložba „Beograd na fotografijama Rista Marjanovića 1941–1945”.

- Velika Vojna parada „Korak pobednika” je 16. oktobra, 17. oktobra PTT izdaje posebnu poštansku marku posvećenu oslobođenju Beograda, Jugoslovenska kinoteka priređuje izložbu "Oslobođenje Beograda na filmu" i prikazuje filmove o oslobođenju naše prestonice – najavljuje Vesić i dodaje da će u subotu, 18. oktobra biti otkrivene ploče sa nazivom ulica Koče Popovića i Peke Dapčevića, a Zavod za zaštitu spomenika kulture organizuje izložbu "Život za Beograd, život za pobedu”.

Prema njegovim rečima, istog dana Dom omladine Beograda organizuje turističku turu "Putevima Otpisanih", prikazivanje ovog kultnog filma i razgovor o fenomenu „Otpisanih” u stripu i muzici, a u subotu slavi 50 godina svog postojanja.

- Program proslave oslobođenja Beograda biće završen u nedelju, 19. oktobra, a 20. oktobar je predviđen za polaganje venaca i odavanje pošte onima koji su izgubili živote za slobodu našeg grada - rekao je Vesić i zahvalio svim Beograđanima koji su u velikom broju učestvovali u dosadašnjim manifestacijama i pokazali veliko interesovanje za vojnu paradu.

(Telegraf.rs)