OTKRIVENA NAJVEĆA BENZINSKA PREVARA: Vaš auto troši mnogo više nego što proizvođači tvrde!

Proizvođači automobila podatke o potrošnji goriva dobijaju u laboratorijskim uslovima i metodologijom koja je na meti kritika jer ne odgovara stvarnim uslovima na evropskim putevima

Evropski automobili troše mnogo više goriva nego što tvrde proizvođači, pokazalo je istraživanje Međunarodnog veća za čist transport (ICCT).

- Svi podaci potvrđuju da kontinuirano raste razlika između podataka o potrošnji koji daju proizvođači i stvarne potrošnje - rekao je direktor evropskog dela ICCT-a Piter Mok za nemački list "Der Spiegel".

ICCT je koristeći vodeće internet portale analizirao podatke više od 500.000 vozila koja se kreću evropskim putevima.

Analiza podataka popularnog nemačkog portala spritmonitor.de pokazuje da je taj raskorak porastao sa sedam odsto u 2001. na 30 posto 2013. godine. Drugi specijalizovani portali u Britaniji, Francuskoj i Holandiji prikupili su slične podatke.

Neki vozači sami upoređuju stvarnu potrošnju goriva s onom drugih vlasnika istih vozila i službenim podacima proizvođača.

Proizvođači automobila podatke o potrošnji goriva dobijaju u laboratorijskim uslovima i metodologijom koja je na meti kritika jer ne odgovara stvarnim uslovima na evropskim putevima.

(Telegraf.rs)