Marina Abramović peta na listi 100 najmoćnijih u umetnosti

Marina je prošle godine bila na 11. mestu "100 najmoćnijih", a časopis "Art Review" ju je ove godine stavio na peto uz obrazloženje da je performans-umetnica postala prava zvezda i inspiracija

Umetnica performansa Marina Abramović je peta na listi, ali istovremeno i najbolje rangirana umetnica, među najuticajnijim ličnostima u svetu umetnosti koju je objavio prestižni umetnički časopis "Art Review".

Marina je prošle godine bila na 11. mestu "100 najmoćnijih", a časopis "Art Review" ju je ove godine stavio na peto uz obrazloženje da je performans-umetnica postala prava zvezda i inspiracija, a vrhunac je ove godine bio performans "512 sati" u Londonu kao i uspešna kampanja prikupljanja novca za "Marina Abramović Institut" u Njujorku.

Prva četiri mesta na listi zauzimaju vlasnici renomiranih muzeja (Tejt i Moma) i galeristi u Njujorku i Londonu, a interesantno je da su među deset najuticajnijih ličnosti u umetnosti, pored Marine Abramović, još samo dvoje umetnika i to Džef Kuns na sedmom mestu i Sindi Šerman koja zauzima desetu poziciju.

(Telegraf.rs)