CIA je brutalno mučila zatvorenike! (VIDEO)

Kontroverzne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje je sprovodila Centralna obaveštajna agencija (CIA) nanele su ozbiljnu štetu američkim interesima u svetu, rekao je predsednik SAD Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da su kontroverzne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje je sprovodila Centralna obaveštajna agencija (CIA), nanele ozbiljnu štetu američkim interesima u svetu, a da nisu doprinele širim naporima u borbi protiv terorizma.

U pisanoj izjavi nakon objavljivanja izveštaja Senata o kontroverznim metodama CIA, Obama je rekao da se nada da će one ostati "gde pripadaju, u prošlosti".

- Da ovo ne bude još jedan razlog za obnovu starih sporova, nadam se da nam današnji izveštaj može pomoći da te tehnike ostavimo tamo gde pripadaju, u prošlosti - rekao je Obama.

Obama je istakao da izveštaj Senata dokumentuje problematični program tehnika ispitivanja osumnjičenih u tajnim objektima izvan SAD.

- On pojačava stav koji imam dugo vremena da ove oštre metode nisu samo protivne našim vrednostima kao države, one nisu služile našim širim naporima u borbi protiv terorizma, niti našim nacionalnim interesima - rekao je Obama, a preneo Rojters.

Tehnike ispitivanja napravile su značajnu štetu položaju Amerike u svetu i učinile težim istrajavanje na američkim interesima sa saveznicima i partnerima, rekao je Obama.

- Zato ću nastaviti da koristim svoj autoritet predsednika kako bi se postarao da nikada ne pribegavamo tim metodama ponovo - zaključio je Obama.

Komitet američkog Senata objavio je danas izveštaj u kome se zaključuje da oštre tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Komitet je proveo četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika DŽordža Buša mlađeg.

Izveštaj je u aprilu bio gotov za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

(Telegraf.rs / Tanjug)