SEKS, DROGA I BDP: Od dilera i prostitutki 26,5 milijardi!

Na predlog statističkog biroa EU "Eurostata", Srbija, kao i Hrvatska, Britanija i Holandija, u svoj BDP uračunava i prihode od prostitucije, trgovine drogom i kradenom robom. Predlog je obrazložen konstatacijom da "BDP ne meri moral"

Republički zavod za statistiku potvrdio je da prostitucija i trgovina drogom podižu društveni proizvod Srbije (BDP) za više od 200 miliona evra. Ove ilegalne aktivnosti 2013. godine činile su 0.69 odsto BDP, to je oko 26.5 milijardi dinara.

Kako piše "Blic", procene su da bi prošlogodišnem dohotku seks i droga mogli da donesu do tridesetak milijardi dinara, 250 miliona evra, što je za 50 miliona više nego što je koštao most Zemun-Borča.

Na predlog statističkog biroa EU "Eurostata", Srbija, kao i Hrvatska, Britanija i Holandija, u svoj BDP uračunava i prihode od prostitucije, trgovine drogom i kradenom robom. Predlog je obrazložen konstatacijom da "BDP ne meri moral".

Procene ilegalnog dohotka trgovinom droge zasnovane su na cenama droge, zaplenjenim količinama i učinku policije. Dohodak od prostitucije temelji se na procenjenom broju prostitutki, broju radnih dana, klijenata i prosečnoj ceni usluga.

(Telegraf.rs / Blic)