Rusija - narkoman navučen na naftu

Ruski budžet je, uprkos obećanjima ranijih godina, i dalje vezan za cenu nafte. Analitičari kažu da je ova zemlja "postala narkoman koji se navukao na naftnu iglu"

Osam nedelja zaredom cena nafte na svetskom tržištu pada što se nije desilo u poslednjih 30 godina, prema podacima agencije Blumberg, prenosi B92.

Rusija je najveći proizvođač nafte ali i zemlja čija se ekonomija oslanja uglavnom na naftu pa je i dramatičan pad cene ovog energenta, glavnog izvoznog proizvoda, ugrozio rusku ekonomiju.

Rusija leži na nafti, poseduje i najveća nova nalazišta, na proizvodnju ne može da se požali, nafta je omogućila i njen ekonomski oporavak posle Jeljcina. Danas, pak, niska cena nafte preti dubokom ekonomskom krizom. Neki analitičari problem vide u spoljašnjim drugi - u unutrašnjim faktorima.

- SAD žele da kazne Rusiju za Krim jer cena nafte ne zavisi od realne ponude i potražnje već od kupovine fjučersa. SAD su objavivši faktički ekonomski rat Rusiji, morale da dođu i do najproblematičnijeg a to je nafta jer se polovina budžeta puni od prihoda od nafte - kaže Konstantin Simonov, direktor Centra energetske bezbednosti.

- Rusija je postala narkoman koji se navukao na naftnu iglu. Rusija nije razvijala nikakve druge oblasti, na primer visoke tehnologije. Oslanjala se na to da je nafta skupa i da postaje sve skuplja - kaže Mihail Krutihin, analitičar “RusEnerdži“.

Ruski budžet je, uprkos obećanjima ranijih godina, i dalje vezan za cenu nafte. Tako je budžet za 2014. do 2017. računao tih 40 odsto prihoda od taksi, poreza, i ostalog na osnovu cene nafte od 95 dolara za barel. Za cenu nafte vezana je i vrednost rublje.

(Telegraf.rs)