Inspekcija u preduzeću u kojem su radili Srbi izgoreli u Sibiru

Sedište preduzeća "Beo metalštroj d.o.o. Beograd" u kom su bili zaposleni nastradali radnici je u Zlatiborskoj ulici, broj 5, u Zemunu. Firma se 2014. obratila Ministarstvu za rad s obaveštenjem da treba da uputi 20 zaposlenih na rad u Rusku Federaciju

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da su radnici nastradali na gradilištu u Sibiru, u Purovskom reonu Jamalo-Neneckog autonomnog okruga, bili zaposleni u preduzeću "Beo metalštroj d.o.o. Beograd" i da je u toku nadzor inspekcije rada u tom preduzeću.

Sedište ovog preduzeća je, kako se navodi u saopštenju, u Zlatiborskoj ulici, broj 5, u Zemunu.

JEZIVI DETALJI NESREĆE U SIBIRU: Probudio nas je miris dima, kolega je izgubio sina i brata!

"Beo metalštroj d.o.o. Beograd" se, kako je navedeno, u 2014. godini Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obratilo jednim obaveštenjem da treba da uputi 20 zaposlenih na rad u Rusku Federaciju.

- Pošto je uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno da poslodavac nije ispunio uslove predviđene zakonom, on je obavešten da pre upućivanja zaposlenih na privremeni rad koriguje dokumentaciju i da je dostavi ovom ministarstvu - istaknuto je u saopštenju.

DEDA I OTAC NASTRADALIH U SIBIRU: Izgubio sam i sina i unuka, nema ih više!

Poslodavac, kako se navodi, nije dostavio korigovanu dokumentaciju u skladu sa primedbama, a Ministarstvo za rad nema saznanja da je poslodavac uputio zaposlene na osnovu priloženih obaveštenja.

Sektor za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako je objašnjeno, pre upućivanja zaposlenog u inostranstvo proverava prijavu sa obaveznom dokumentacijom.

- Sektor za rad nema ovlašćenja da izdaje saglasnost kao neophodni uslov za upućivanje, već samo može da konstatuje ispunjenost zakonskih uslova ili da obavesti stranku o potrebi korigovanja dokumentacije - navedeno je.

Za vreme boravka i rada u inostranstvu zaštitu upućenih radnika obezbeđuje diplomatsko, odnosno konzularno predstavništvo RS, navodi se u saopštenju.

SESTRA SRBINA IZGORELOG U SIBIRU: Umesto da u utorak slavi rođendan, dočekujemo ga u kovčegu!

(Telegraf.rs / Tanjug)