PUTIN ILI CIPRAS? Ko Nemcima više uliva STRAH U KOSTI?

Prema pisanju nemačke štampe zbog onoga što želi Putin u Ukrajini i Cipras sa evrom, prete rat i finansijska kriza

Evropa se nalazi u najtežoj krizi u poslednjih nekoliko decenija, pošto šef ruske vlade Vladimir Putin i Grčke Aleksis Cipras agresivno demonstriraju svoju moć, komentariše danas uticajni tabloid "Bild", postavljajući pitanje ko je od njih dvojice opasniji po Nemce.

Zbog onoga što želi Putin u Ukrajini i Cipras sa evrom, prete rat i finansijska kriza, navodi ovaj tabloid koji piše da Putin želi da spreči povezivanje Ukrajine sa zapadom, kako bi ojačao ruski uticaj i da je njegov cilj da Istočnu Ukrajinu, snagom oružja stavi pod svoju kontrolu, kako bi imao koridor do Krima i Pridnjestrovlja.

Dajući odgovore na par pitanja o tome šta žele, šta ih čini opasnim i šta se u najgorem slučaju može dogoditi, "Bild" kaže da je Putin opasan zato što je on gospodar ruskog atomskog naoružanja i što su mnoge evropske zemlje zavisne od ruskih energenata - nafte i gasa.

Ono što se u najgorem slučaju može desiti, smatra ovaj tabloid, jeste da ukrajinska kriza uvuče NATO, a time i Evropu, u jedan veliki rat.

Prema scenariju tabloida, moglo bi se dogoditi da "separatisti trajno naruše prekid vatre", a ukrajinska armija, naoružana američkim oružjem, zatim, uzvrati udarac, što bi Putin mogao da iskoristi kao izgovor da ruske trupe umarširaju u Ukrajinu, zbog čega bi Amerika, onda, mogla da zahteva od NATO da interveniše u konfliktu.

- Konflikt će, bez obustave vatre, dalje eskalirati i time će rasti rizik da, korak po korak, budemo uvučeni - rekao je bivšu načelnik Generalštaba nemačke vojske Harajl Kujat.

Osim toga, eksperti upozoravaju, piše "Bild", da bi Putin mogao svojom "agresivnom politikom" da "poseje seme razdora" između Evropljana i Amerikanaca, a jedna takva podela bi, prema ocenama Volganga Išingera, sadašnjeg predstavnika OEBS-a za Ukrajinu i bivšeg člana EU- "trojke" za Kosovo, bila pobeda Moskve.

Cipras, između ostalog, želi da blokira teške mere štednje, a osim toga zahteva od Nemačke plaćanje reparacije za ratne štete u iznosu od, kako "Bild" piše, 11 milijardi evra.

On je opasan zato što bi krediti od 250 milijardi evra iz proteklih pet godina mogli da propadnu, sa štetom po Nemačku od oko 70 milijardi evra i što bi, ukoliko bi EU-zemlje izašle u susret Ciprasovim željama, to moglo da animira druge političare u Španiji ili Italiji da, takođe, traže olakšice, ocenjuje "Bild".

U najgorem slučaju može se dogoditi "Grexit", odnosno, da Grčka napusti evro-zonu i ponovo uvede drahmu, što bi, kako se navodi, moglo da izazove zemljotres u evro-zoni, pošto bi onda države i banke morale da otpišu grčke kredite.

Osim toga, špekulanti bi mogli na finansijskom tržištu da špekulišu sa istupom iz evro-zone i drugih "poreskih grešnika", poput Portugalije i, ako bi se u tome uspelo, onda bi evro, u sadašnjoj formi, bio na kraju postojanja, prognozira "Bild".

(Telegraf.rs/ Tanjug)