OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA: Netanijahu lagao UN iako je Mosad tvrdio drugačije (VIDEO)

Izraelski premijer je pre dve godine rekao svetskim liderima u UN da Iran može da napravi nuklearno oružje u roku od godine. Međutim, Mosad je razmenio izveštaj s obaveštajnim službama Južne Afrike, u kome se zaključuje da Iran ne "izvodi aktivnost neophodnu da se proizvede bomba"

Tvrdnja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je Iran godinu dana daleko od atomske bombe kontradiktorna je procenama njegovih tajnih službi, sudeći po izveštajima na osnovu dokumenata koji su procurili u javnost.

Kontraidiktornost je otkrivena u komunikacijama između južnoafričkih obaveštajnih službi i njihovih globalnih partnera, uključujući Mosad i CIA, a koje su dospele do katarske novinske mreže Al Džazira i britanskog "Gardijana".

Godine 2012. Netanijahu je rekao svetskim liderima u UN da Iran može da napravi nuklearno oružje u roku od godine, prikazivši skicu zapaljene bombe kako bi upozorio na uznapredovalu fazu razvojnih napora Teherana. On je tada naglasio da će, u slučaju da ne bude zaustavljen do sredine 2013, Iranu biti potrebno "samo nekoliko meseci ili čak samo nekoliko nedelja" dodatnog obogaćivanja uranijuma da razvije bombu.

Međutim, nekoliko nedelja nakon tog govora Mosad je razmenio izveštaj s obaveštajnim službama Južne Afrike, u kome se zaključuje da Iran ne "izvodi aktivnost neophodnu da se proizvede bomba", kako je preneo "Gardijan". Takve razlike, naveo je list "ističu jaz između javnih tvrdnji i retorike najviših izraelskih zvaničnika i procena izraelskog vojnog i obaveštajnog establišmenta".

Ovi izveštaji objavljeni su u politički osetljivom trenutku kada se SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka suočavaju sa rokom do kraja marta da postignu sporazum s Iranom da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ekonomske sankcije.

Iran poriče da teži atomskoj bombi, tvrdeći da razvija nuklearni program za dobijanje energije. Jedan zvaničnik izraelske vlade rekao je "Gardijanu" da nema kontradiktornosti između Netanijahuovih izjava i izveštaja jer oba tvrde da Iran obogaćuje uranijum da bi razvio oružje.

Dokumeti koji su dospeli do medija datiraju od 2006. do 2014. godine i sastoje se uglavnom od komunikacija između obaveštajnih službi Južne Afrike i drugih agencija širom sveta, kao što je briatnski MI6, ruska obaveštajna služba i CIA.

Pogledajte video:

YouTube / Al Jazeera English

(Telegraf.rs / Tanjug)