KOSOVO (NI)JE SRBIJA: Šestaci uče iz udžbenika u kojima je ono OTCEPLJENO od ostatka države!

- Uvidom u radnu svesku vidi se razlika u linijama koje predstavljaju državnu granicu i upola tanjoj liniji koja predstavlja pokrajinsku granicu - objašnjavaju u Zavodu za udžbenike

U radnoj svesci iz geografije za šesti razred koju izdaje JP Zavod za udžbenike na svim mapama Kosovo je otcepljeno od Srbije. Na mapama u ovom udžbeniku čiji su autori Rada Sitarica i Milutin Tadić Kosovo i Metohija je uokvireno linijom kojom se obeležavaju granice zemalja.

Ovo je najzastupljenija radna sveska iz geografije, a rasprodata je još u septembru. Iz Zavoda za udžbenike poručuju da će izadati nove prepravljene primerke, iako ne priznaju grešku.

- Uvidom u radnu svesku vidi se razlika u linijama koje predstavljaju državnu granicu i upola tanjoj liniji koja predstavlja pokrajinsku granicu. Međutim, takva, upola tanja linija, ne postoji kada je reč o Vojvodini. Zavod za udžbenike nema nameru da dovodi u pitanje nejasnoću koja se pojavila i zato će povući kompletan do sada odštampan tiraž i zameniti ga novim primercima u kojim će razlika u ucrtanim linjama biti očiglednija - poručuju za Blic u Zavodu.

U Ministarstvu prosvete navode da su svesni čestih grešaka koje se javljaju u udžbenicima, te da će novim Nacrtom zakona o udžbenicima, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biti mnogo veća odgovornost na izdavačima.

- Izdavač će morati da prati primenu udžbenika i da reaguje čim se ovakva greška pojavi. Čitav postupak odobravanje udžbenika biće transparentniji - navode za Blic iz Ministarstva prosvete.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)