Srbi u "slamaricama" drže tri milijarde evra!!!

Veliki broj građana Srbije ostavlja ušteđevinu kod kuće. Najviše novca u "slamarici" imaju gastarbajteri koji novac šalju rođacima putem doznaka

Građani Srbije u ušteđevini drže najmanje tri milijarde evra, procenjuju analitičari. Tačan iznos novca koji Srbi radije drže u "slamarici" nego u banci, nikada nije precizno utvrđen.

Ipak, 2002. godine kada je uveden evro, naši građani pohrlili su u banke da zamene nemačke marke za novu valutu. Tada se ispostavilo da je zamenjeno oko tri milijarde evra. Od tada, a naročito odkad je počela kriza, ljudi sve više drže novac kod kuće nego što veruju bankama.

U "slamarici" se najčešće nađu devize koje gastarbajteri šalju rodbini, a ne isplati im se da novac drže u banci jer su poslednjih godina kamate na štednju znatno opale.

Poverenje u banke se vraća poslednjih godina, pa prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije ulozi u bankama su samo u januaru ove godine porasli za oko 250 miliona evra.

Naravno, nemaju svi uslova za štednju, neki mogu da uštede više, neki manje, a neko ne može ništa. Zavisi od nivoa prihoda domaćinstva. Prema istraživanjima Erste grupe prošle godine porsečan mesečni iznos koji Srbin stavlja na stranu iznosi 4200 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)